17 и 20-годишни, образовани хора са болните от сифилис в Бургас

Животът

31-03-2014, 14:26

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Тревога! Още петима бургазлии пипнаха сифилис, един почина от хепатит

Преди 2 години града е бил на първо място в страната по заразени, болестта може да се хване и с ръкостискане

Млади, образовани момчета от 17 до 29 години са новорегистрираните болни от сифилис в Бургас от началото на тази година. Общият брой на заразените от януари до май е тройно по-голям спрямо същия за 2013-а, сочи здравната статистика. Според шефката на Кожно-венерическата болница в града техния брой сигурно е много по-голям, но има болни, които не се изследват, въпреки че е безплатно.

През 50-те години на миналия век в България болестта е била изолирана, заради създаването на кожните диспансери. От няколко години обаче има прогнозиран и очакван пик на сифилиса, с преструкторирането на тези здравни звена с промените в Закона.

„Сега отчетеният брой е толкова голям само, защото пациентите бяха  млади и интелигентни хора, в противен случай едва ли щяхме да ги открием и обхванем”, обясни за BurgasUtre д-р Невяна Йотова.   Обхащането на пациентите в Бургаска област е невъзможно от много години насам. По думите й, само съвестта или наличието на неприятния обрив при тази болест са причина да има толкова много открити случаи.

Тя обаче може да се разпространява не само по полов път, но дори и чрез ръкостискане, при наличие на влажна рана при здравия човек и обрив по ръцете на болния от сифилис. В момента в Бургас регистрираните са 20 души. Те се подлагат на медикаментозно лечение и на профилактични прегледи през 3 месеца.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов