Тревога! Още петима бургазлии пипнаха сифилис, един почина от хепатит

Регистриран е и пациент заразен със салмонелоза

Опасната зараза от сифилис продължава да пълзи край морето. Петима нови болни са регистрирани през последните десетина дни в Бургас. Официалните данни сочат, че само през последната седмица са открити трима пациенти със сифилис.

Други двама са дали положителен тест за Васерман в предходната седемдневка, показва справка в бюлетина на РЗИ Бургас. Има и смъртен случай, но с друго заболяване. Починалият пациент е бил заразен с хепатит. Здравните власти потвърждават и за един случай на салмонелоза.
Най-тревожна остава картината със заразата от сифилис. В края на моналата година и началото на тази се наблюдава бум на опасната венерическа болест.
Само през януари новорегистрираните пациенти с диагноза "сифилис" са били 11. Списъкът на болните се е увеличил значително и през последния месец на миналата година. Здравната статистика сочи, че броят на сифилитиците е нараствал средно с по 4-5 души на седмица през декември. За сравнение през лятото и пролетта на м.г. е имало по един-двама пациенти с опасната венерическа болест. Медиците се опасяват, че може да избухне епидемия. Заболяването се характеризира с цикличност и бележи внезапен бум на всеки 12 години. Последният пик е регистриран през 2002 г, а следващият се очаква през настоящата 2014-та. Лекарите се опасяват, че най-критичният период ще настъпи през лятото, когато Бургас и курортите по южното черноморие са препълнени от летуващи. Туристическият сезон е изключително рисков. Ваканцуващите го удрят на живот, страстите на плажа избуяват, а задръжките падат. Презервативът е единственият начин да останем извън черната статистика, напомнят медиците.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов