Кръщават площад на Георги Калоянчев

Предложението ще бъде гласувано на следващата сесия

Площад "Бургаска комуна", който се намира до Операта да бъде преименуван на "Георги Калоянчев", предлагат общински съветници.

"През целия си живот Георги Калоянчев винаги е мислил за Бургас и се е чувствал част от него. Според мен няма друга личност в изкуството и драматургията, която да е допринесла повече за Бургас, отколкото Калата! Напълно нормално е една улица или площад в центъра да носи неговото име", пише в докладната си до местния парламент д-р Здравко Сталев от НФСБ.

Площадът, който се намира между улиците "Фердинандова", "Шейново" и бул. "Христо Ботев"  не е избран случайно. Той се намира пред една от най-емблематичните културни институции в Бургас - сградата на Операта, в близост е до родната къща на големия ни актьор и освен това на него няма регистрирани физически или юридически лица. Предложението ще бъде гласувано на следващата сесия.

Георги Калоянчев е роден на 13 януари 1925 година в Бургас. Завършва театралното училище в столицата в класа на проф. Сърчаджиев. Работил е в Народния театър "Иван Вазов" и в Сатиричния театър.

Незабравими ще останат ролите му в "Любимец 13", "Неочаквана ваканция", "Най-дългата нощ", както и превъплъщенията му в Бай Ганьо и Големанов.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов