Поставят паметника на Калоянчев до Летния театър

Статуята ще е в близост до бюста на другата театрална и филмова икона – Апостол Карамитев

Бронзовият паметник на любимия на поколения българи актьор Георги Калоянчев ще бъде издигнат в Морската градина до Летния театър.

Както Burgasutre писа проектът е на скулптора проф. Георги Чапкънов, а изграждането е инициирано от  Асоциацията, основана в подкрепа на кандидатурата на Бургас за Европейска столица на културата, чиито учредители са кметовете на тринадесетте общини от Бургаска област.

"Асоциацията се ангажира с организиране на цялостната процедура по изграждане на паметника, както и с набиране средства за реализацията му. Не е случайно подбрано и мястото, на което ще се изгради монументът. Той ще бъде поставен при подхода на Летния театър в близост до бюста на другата театрална и филмова икона – Апостол Карамитев", обясниха от местната администрация.

Целта на Асоциацията, учредена от всички общини в Бургаски регион има за цел, освен спечелване битката за Европейска столица на културата през 2019г., да се развива и промотира културното многообразие на целия регион. Изграждането на монумент в памет на Калата ще бъде една от стъпките към постигане на тази цел. Това ще е първият негов паметник, заслужаващ място именно в родния град на големия актьор. Неговият образ, разположен в емблематичната за Бургас Морска градина е доказателство за почитта и любовта, която бургазлии изпитват към всенародния любимец.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)