Избрани Новини
10 причини да похапнете тахан
12-01-2014, 19:03
Автор:Мирослава Александрова
Още по Темата:Пийте чай от джинджифил, за да отслабнете по-бързо
Джинджифил плюс мед - убиват раковите клетки веднага!
Слънчогледовите семки – по-полезни от месото, рибата и яйцата
Може да го смесите с мед, да миксирате зехтин, ябълков оцет, тахан и куркума за салатен дресинг
Смлени сусамови семена в полутечна консистенция или една от основните съставки в ориенталската и азиатската кухня – таханът.
Изключително богат на витамини и минерали, таханът се използва както в сладки, така и в солени ястия, от халва до хумус. Два са основните вида тахан – от белени и от небелени семена, като вторият е по-тъмен и по-горчив, но и много по-полезен. Ако досега не сте обръщали внимание на тахана, ето ви 10 причини да го направите:
1. Богат е на минерали като фосфор, магнезий, желязо, лецитин и калий
2. Добър източник е на метионин, който помага за пречистване на черния дроб от токсини
3. Един от най-добрите източници на калций, почти пет пъти повече калций в 100 гр. отколкото в кравето мляко
4. Богат на витамин Е, както и на В1, В2, В3, В5 и В15
5. Помага за правилия растеж на клетките
6. Предпазва от анемия
7. Помага за поддържане на мускулен тонус и здрава кожа
8. Съдържа 20% чист протеин, което го прави по-голям източник на протеин от много ядки
9. Лесен за смеляне от организма заради високото алкално-минерално съдържание, което помага дори в отслабването
10. Богат е на ненаситени, полезни мазнини
Ако тези причини са ви накарали да купите бурканче тахан, но не се досещате как може да го консумирате, ще ви подскажем, че може да го смесите с мед, да миксирате зехтин, ябълков оцет, тахан и куркума за салатен дресинг, да направите хумус от чесън, нахут и тахан и още много други.