На 99-годишна възраст е починал полковник Дянко Марков

Общество

17-02-2022, 16:44

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

От фейсбук профила на Кристиян Шкварек

На 99 годишна възраст е починал полковник Дянко Марков.

Беше сред последните живи офицери на Борис Трети, ветеран от Втората световна война и кавалер на орден за храброст. Човек, който посвети целия си живот на борбата за достойнството ни като народ, на историческата правда и памет, заради което изкарва и немалко години по лагери затвори.

Като народен представител пръв и единствен дръзна да посочи, че тогавашният заместник-председател на Народното събрание, Благовест Сендов, е изменил на истината и клетвата си и, твърдейки неистини в Израел по адрес на българите, е опозорил държавата си в името на вярата си към комунизма. За това му действие комунистите така и не простиха на Марков и години наред заливаха името с помия и клевети. Пригласяха им новите комунисти, розовите такива от безбройни правозащитни организации. Нито една от тях не се заинтересува да защити неговите права, когато през последните години ставаше жертва на множество нападения, побои и ограбвания в дома му.

Дянко Марков стана емблема на истината и борбата за нея. Имах честта да се срещна и разговарям три пъти с него, последният от които беше когато феновете на голям софийски футболен клуб му закупиха и инсталираха домашна аларма, за да бъдат прекратени нападенията в дома му. Нещо, което никой от правозащитниците и бранителите на "маргиналните и уязвими групи" не се сетиха да направят, нито пък съгласиха да отразят. Те няма да отидат там, където Дянко сега отива.

Мир на душата му.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов