Д-р Аспарух Илиев: Ситуацията с Ковид в България е отчайваща, но си раздаваме медали

Общество

26-11-2021, 22:20

Снимка:

bTV, кадър

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

От фейсбук профила на д-р Аспарух Илиев

Ситуацията с Ковид в България е отчайваща, но си раздаваме медали. Това ми напомня на двама чешита в моя квартал, които след петата бира започваха да се потупват един друг и да си повтарят "Ти си голяма работа", "Не, ти си голяма работа"... та, накратко - Ковид си вилнее необезпокояван, а единствената разумна мярка беше ограничаването на присъственото обучение в училище - поздрави за министър Денков.

Другата голяма новина, която вълнува всеки извън България (в родината тревогите да от друго естество, знаем, че Ковид у нас няма) е новият вариант на вируса - В.1.1.529. Интересно е, че няколко нови варианта тръгват от Южна Африка, струва си да се разбере какво там е по-различно от останалите райони. Със сигурност преустановяването на полети от районите на Африка е най-доброто решение, както и от Хонг Конг. Мутациите са много спрямо оригиналния вариант - 32, вече се проследява и произходът. Както беше отбелязано и в миналото, така и сега, има съмнение, че вирусът е възникнал от пациент с потиснат имунитет, в който вирусът не е изчистен навреме и е преминал през серия мутации. За това имаше статия още миналата година в NEJM - хората с потиснат имунитет са един вид инкубатор, в които вирусът търпи развитие. Новият вариант е открит в единични пациенти в Хонг Конг, Белгия, Израел и има данни, че започва да доминира в Ботсвана. Притеснителното е, че случаят в Белгия се е завърнал от Египет, което е много далеч от официалния регион на Африка, където вариантът е описан. Поради лошото проследяване на случаите в Африка подозирам, че този вариант е по-разпространен, отколкото си мислим. Крайно време е да помислим за обща европейска система за генетичен анализ на микроорганизмите - в отделните държави има подобни, но можем значително да ускорим процеса на проследяване на пандемиите, ако сме координирани и се правят представителни извадки за целия ЕС на летища, гари и други места. Добре е и данните да се обработват автоматично в общ регистър. Пандемиите са неизбежна част от живота, имахме 30 години спокойствие без големи пандемии, но всичко се мени.

Нека да изчакаме да проследим разпространението на този вариант без паника. Трябва да си представяме Ковид пандемията като едно море от много варианти, които имат различни характеристики, вероятно има и много краткосрочни варианти, което дори могат да "задушат" една вълна. Дотогава универсалните мерки като дистанция, маски и добро проветряване никога няма да ви предадат.

Послепис: със сигурност СПИН би могло да е едно от обясненията за ЮАР. Това, което ми се иска, е да забравим, че всичко е далеч от нас и не ни засяга - всичко ни засяга, всички сме свързани като скачени съдове. Единствено пълна изолация би помогнала да се опазим от болести и инфекции. Това е вариант, но все ми се иска да мисля, че сме малко по-умни и имаме и алтернативни варианти. За съжаление не мисля, че на този етап България има реални механизми и разбиране да се справи с нови пандемични вълни, по-скоро надеждата ми е в ЕС.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)