Алисе Муртезова: Русенци очакват басейн, магистрала и нов мост над Дунав

Голямо предизвикателство пред лечебните заведения е да се справим и с третата вълна на Ковид, казва тя

Алисе Муртезова е родена в град Бяла, Русенско. Има магистърски степени по „Здравен мениджмънт“; „Икономика и мениджмънт“; „Международни финан­си и международно търговско право“ и „Национална сигурност“. От 2010 г. е председател на ОбС на БЧК и член на общото събрание на НС на БЧК Административен директор е на лечебни заведения “Медика”. Кандидат е за народен представител от русенската листа на ГЕРБ/СДС.

Г-жо Муртезова, в последната седмица сме от предизборната кампания, срещнахте се с много хора. Какво Ви казват те?

Много неща казват хората във връзка с очакванията им. Предимно се интересуват от това, кога ще свърши пандемията. Това е най-обсъжданият въпрос, но за съжаление никой не може да отговори на него.

Различните групи имат различни очаквания. Тези, които са родители на малки деца и на подрастващи - най-често задават въпроса дали скоро ще бъде открит плувен басейн с олимпийски размери в нашия град. Хората от бизнеса се интересуват дали скоро ще започне изграждането на магистралата, която много дълго време всички русенци и не само чакаме. И дали ще има по-бързо развитие въпросът с новия Дунав мост при Русе.

Общо взето малко се преплитат нещата в тази кампания, защото доста от хората задават въпроси от регионално значение. Аз ги разбирам, защото все още съм общински съветник и много често хората ме припознават като човек, който решава регионални проблеми от най-различно естество. Нормално е да не ме питат само за национални политики, каква ще бъде програмата на ГЕРБ в следващите 4 години, а по-скоро да задават най-належащите си въпроси.

Всеки от гражданите пречупва политиката през собствения си мироглед. А може би и хората Ви питат за пандемията, защото свикнаха управляващите да вземат решенията - какво ще се случи - дали ще се отвори или не, дали ще има локдаун. Сякаш очакват управляващите да кажат: Край, пандемията свърши, оттук нататък всеки може да живее спокойно.

Да, за съжаление тази безпрецедентна ситуация, която е в целия свят, е много неприятна. Никой не може да даде отговор дали действително скоро ще свърши всичко това. Очакванията са, че колкото повече ваксинирани хора има, толкова по-бързо ще се справим. От вчера тече информация, че държавите от ЕС ще изискват ваксинационни паспорти. Дали това ще се случи съвсем скоро, не мога да кажа. Факт е, че към днешна дата заболеваемостта в Русе се увеличава. Все повече са пациентите, постъпили в болница. Знаете, че Русе във времето се утвърди като център на здравеопазването за няколко области. В момента от 4-5 съседни области пациенти с усложнения от ковид търсят лечение тук. Отделно от това -  след втората вълна, която беше много силна през октомври и ноември, има и много постковидни симптоми. Няма в момента места и за тях в  болниците, защото част от леглата бяха отново разкрити за ковид. Голямо предизвикателство пред лечебните заведения е да се справим с тази ситуация. В същото време по закон нито едно лечебно заведение в България не може да откаже спешна помощ, а в повечето случаи се касае за такава.

А на другите хора, които Ви задават въпроси, какво отговаряте? На тези, които се интересуват от басейна, втория Дунав мост при Русе, магистралата.

Радвам се, че има и такъв тип въпроси. Това означава, че хората се интересуват и от инфраструктурата. Защото не беше далече времето, когато казваха, че асфалтът не се яде. Истината обаче е, че ако нямаме добра инфраструктура, ние не можем да привлечем сериозен бизнес в региона. Колкото по-скоро се решат тези проблеми, толкова по-бързо ще се привлече по-голям бизнес. Разбира се, той в никакъв случай не бива да е в ущърб на русенци и на въздуха, който дишаме.    

Нашият водач на листата на ГЕРБ-СДС г-н Красен Кралев лично се ангажира плувен басейн да бъде изграден в Русе. Като идващ от спорта човек и осъзнавайки колко е важно това за града - сигурна съм, че той ще го изпълни.

Той пое ангажимент да лобира и за втори мост при Русе.

Да, точно така, пое ангажимент и за моста. Там нещата са малко по-различни, защото не зависи само от политиката на България, а и от Румъния. Знаете, че до 6 месеца най-вероятно в северната ни съседка ще се сформира ново правителство и ще може да се преговаря за втори мост при Русе.

Винаги ми е било любопитно защо хора от бизнеса, успели и уважавани в обществото, влизат в политиката. Вие, например, защо се кандидатирате за народен представител?

Да, и този въпрос ми задават често. Защо се кандидатирам? Аз съм общественик и с Вас се познаваме именно в тази ми роля. В годините съм работила за много каузи, които са били за различни групи хора и не само уязвими.

Благодаря на областния координатор на ГЕРБ Пламен Нунев и на хората от структурата, които са предложили кандидатурата ми. Мисля, че с натрупаните компетенци във времето и с качества, които имам, ще бъда полезна на друго ниво. Ще мога да лобирам за много по-големи каузи за област Русе. Също така съм човек, който обича предизвикателствата и те ми се случват.

Както сама казахте, през по-голямата част от живота си сте ангажирана със социални и обществени каузи - от работата в БЧК, през множество благотворителни и хуманитарни кампании и до сега. Искам да кажа, че имате отношение към социалните проблеми. Според Вас кои трябва да са водещите приоритети в социалната област?

В социалната област те са много, защото уязвимите групи в България са много и към тях трябва да се обръщаме. Може би малко русенци знаят, че съм работила и в Дневен център към католическата организация “Каритас” преди 17-18 години. Всички деца и младежи, на които като логопед помагах там, бяха с физически увреждания. Тогава социалната политика не беше толкова силна и нямаше никаква възможност всяко от тези деца да има дори инвалидна количка. Спомням си, че ние с кинезитерапевта в центъра, организирахме различни кампании заедно с “Каритас”. За да може да купуваме на семействата най-необходимите неща - инвалидна количка, фиксатори за тяло и много други приспособления.

Вече не стоят по този начин нещата. Много се разви социалната политика в България. Много неща и ЕС поема като ангажименти към тези деца и младежи. Разбира се, винаги има още какво да се направи. Но факт е, че аз с повечето от тях и сега се срещам  по улиците на Русе, разговарям с родителите и близките им. Те самите ми разказват колко по-добре са в момента. Защото, тогава ние разчитахме единствено и само на спонсорства, за да може да помагаме на тези деца. Заради това още тогава в “Каритас” си дарявах заплатата, за да може да се купят и дори втора употреба от други държави сме внасяли приспособления, които да са в полза на тези деца.

Социалната политика в България много се промени и тя е за по-добро. Мисля, че само можем да я доразвиваме.

Като административен директор на болници “Медика” сте споделили, че мотото Ви е: “За хората”. Какво искате и може да пренесете от Вашия успешен модел на работа в парламента?

Най-вероятно ще пренеса уменията си на мениджър и на човек, който може да взема бързи решения и да изслушва останалите. И може би това - да се изслушват проблемите на хората отдолу нагоре, за да се вземат най-правилните решения.

В политиката, човек няма как да не разкрие повече от себе си, за да получи доверието на хората. Русенци Ви свързват с работата Ви в “Медика”, с БЧК, с групата на ГЕРБ в Общинския съвет.  Какво още не знаем за Алисе Муртезова?

Мисля, че много неща се писаха във времето за мен в интервюта, които съм давала. Аз съм много открит човек и няма какво да крия, в това ми е в силата. Животът е толкова кратък, че няма какво да се лъжем или да убеждавам някого в нещо, което няма да свърша.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов