Красен Кралев: Лично ще лобирам за нов мост над Дунав при Русе

Животът

26-03-2021, 20:08

Снимка:

ГЕРБ

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Красен Кралев с плакет за принос в развитието на картинга в България

Легендарният Валентин Йорданов подкрепи Красен Кралев и отбора на ГЕРБ-СДС в Русе

Красен Кралев: Честито Благовещение!

Красен Кралев и Красимир Вълчев разговаряха онлайн с учители и университетски преподаватели в Русе

Красен Кралев откри Държавното първенство по бокс за жени и девойки в Русе

Красен Кралев проведе работна среща с представители на спортните клубове във Вълчи дол

Красен Кралев пое ангажимент Градският колодрум в Разград да бъде реконструиран

Красен Кралев получи почетен плакет от шампион по вдигане на тежести

Красен Кралев се срещна с жители на община Белослав

Непознатият Кралев: Маратонец, художник, баща

Красен Кралев откри Държавното първенство по стрелба с лък

Кралев: Лично се убедих, че Две могили е спортен град!

Ще увеличим с 200% парите за спортните клубове, казва водачът на листата на ГЕРБ-СДС в Русе

- Г-н Кралев, започнахте обновяване на спортната инфраструктура и строежи на физкултурни салони. Това ли е пътят за развитие на спорта и какво още остава да се направи в следващ мандат?

- В този, а и в предходния мандат следвахме амбициозна инвестиционна програма и свършихме огромна работа по отношение на спортната инфраструктура. Правителствата на ГЕРБ направиха нещо невиждано в сектора. Инвестициите в спортна инфраструктура достигнаха 500 млн. лв. В много градове вече има модерни съоръжения, които отговарят на изискванията за провеждане на международни състезания от най-висок ранг. В София, Русе, Пловдив, Бургас, Стара Загора, Шумен и на много други места се построиха и продължават да се строят многофункционални спортни зали. Опитваме се да наваксваме изоставането, защото близо 25 г. в спортните обекти не беше забит и един пирон. Нямахме нито една зала, която да може да приеме голяма надпревара. Обърнахме тази тенденция с мащабни инвестиции. Само Министерството на младежта и спорта със собствени средства подпомогна изграждането и модернизирането на близо 100 обекта - тренировъчни зали, съоръжения за елитен и масов спорт, стадиони.

Наваксахме много в основополагащи спортове като лека атлетика, бокс, борба, вдигане на тежести и др., които са носили радост на българите през годините. Няма как да очакваме добри резултати, ако спортистите нямат условия за подготовка. Много от атлетите ни са изключително доволни от това, което сме свършили. Изграждането на физкултурни салони в училища също бе важен ангажимент. Започнахме с 25 съоръжения. Българските деца заслужават да имат най-добрите условия за спорт.

Увеличихме със 70% средствата за спорт на над 1 млн. деца, ученици и студенти. Тези средства ще се използват от детските градини, училищата и университетите за закупуване на спортни уреди и участие в състезания. Планираме в следващите 4 г. да бъдат изградени още 100 физкултурни салона, както и да се построят спортни площадки във всяко училище. Това е правилният път и няма да се отклоняваме от него.

- Как ще продължи финансирането на спорта, така че да има повече средства за децата, особено в спортове, в които България няма успехи на високо ниво?

- Нашата политика бе да изградим една справедлива формула за разпределение на средствата, които ММС предоставя на спортните федерации и клубове. Принципът е, че който работи повече и по-добре, получава необходимото, за да подпомогне своята дейност. Сред основните ни задачи в следващите 4 г. е да повишим с 200% средствата, които се отпускат за спортните клубове. Това са местата, които изграждат бъдещите шампиони на България. Тази система дълги години беше недофинансирана. Успяхме вече да вдигнем субсидията със 100% благодарение на Българския спортен тотализатор. Важно е треньорите да получават по-високо възнаграждение. Те трябва да се чувстват оценени, за да се стремят към още по-добри резултати. За да повишим качеството на подготовка на спортистите, предвиждаме следващия мандат да работим за широко внедряване на научно-приложната дейност в спорта за високи постижения.

- Избройте пет неща, които ГЕРБ трябва да направи задължително, ако спечели следващ мандат?

- Програмата ни “България следващо поколение” е амбициозна, но изпълнима. В нея се поставя акцент върху три основни стълба - модернизация на инфраструктурата, продължаване на реформите и инвестиции в образованието. ГЕРБ показа, че може да управлява отговорно и да се справя с кризи. Следващият управленски мандат ще бъде в условия на световни предизвикателства, а ние сме доказали, че можем да вземаме навременни и адекватни решения. Целта ни е да надградим, да увеличим още доходите и да осигурим добра среда за живеене във всяко населено място. Като човек на спорта не мога да подмина стратегията ни в този сектор. Поставихме една добра основа и трябва да продължим в същата линия – инвестиции в съоръжения, по-високи субсидии за клубовете, по-добри условия за спорт за подрастващите, повишаване на квалификацията на треньорите, реформа в спортните училища и организиране на международни състезания от найвисок ранг. Сигурен съм, че резултатите няма да закъснеят.

- Вие водите листата в Русе, какво можете да направите за решаване на проблемите в региона, сред които е и замърсяването на въздуха?

- Действително въздухът е болна тема за русенци. От многобройните си срещи с хората знам, че всички са изключително чувствителни, когато се заговори за този проблем. Факт е, че с помощта на евросредства се направи много за подобрение на качеството на въздуха, но има още какво да се желае. В програмата на ГЕРБ е отделено специално място на този приоритетен въпрос. Ще надградим системите за контрол за недопускане на замърсявания. Ще насърчим инвестициите в чисти производства и обновяването на автопарка на големите градове с нови екологични транспортни средства. Убеден съм, че усилията за по-чиста околна среда ще са видими и занапред.

Големият проблем, който стои пред Русе, е свързаността. Благодарение на усилията на правителството е в ход обществената поръчка за проектиране и строителство на първите 75,6 км от автомагистралата Русе - Велико Търново, а строителните дейности ще стартират в найнатоварения участък между Русе и Бяла. Този проект ще бъде финализиран с финансиране от Оперативна програма “Транспорт и транспортна инфраструктура 2021-2027 г.”. Трябва да се разгърне и потенциалът на летището, както и да се построи нов мост над река Дунав, за което лично ще лобирам.

Ангажирам се и Русе да има модерен плувен басейн. Длъжници сме на плувните спортове, а имаме шампиони, които заслужават най-добрите тренировъчни условия. Нещо, което вече е така за много други спортове благодарение на обновените бази в цялата страна.

 

Платена публикация

Купуването и продаването на гласове е престъпление!



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов