Красен Кралев: В мое лице русенци ще намерят най-силния лобист за каузата “Русе - развит и модерен град”

Нашата цел е да продължим да развиваме региона, заяви Кралев

Г-н Кралев, водач сте на листата на ГЕРБ-СДС за Русенска област. Защо Русе и как приехте тази номинация?

За мен е чест и огромна отговорност, че бях номиниран за водач на листата именно в Русе. Това е и оценка за работата ми като министър през последните години. Щастлив съм, че ме поставиха начело на листа, която е съставена от изключителни експерти, русенски граждани, които ще работят неуморно за просперитета на този регион. От началото на кампанията се срещнах с много хора и виждам огромната подкрепа, която имаме. Не се съмнявам, че ще бъдем водеща политическа сила в Русенския регион, защото нашата визитна картичка е направеното през годините. С направените инвестиции от над 400 млн. лв. Русе се превърна в един прекрасен град за живеене, който дава възможности за развитие и реализация. Нашата цел е да продължим да развиваме региона, а за да се случи това, имаме нужда от подкрепата на русенци. 

С какво тази кампания е по-различна? И какви са личните Ви цели в нея?

Кампанията е по-различна, защото се провежда в условията на пандемията от коронавирус. Това ни задължава да бъдем максимално отговорни. Заедно с останалите кандидати от листата на ГЕРБ-СДС участваме в срещи, като се стремим да спазваме наложените противоепидемични мерки. Здравето на хората е най-важно.  

Ще направя всичко възможно на 4 април да се поздравим с голяма победа в Русенския регион. Хората виждат какво се свърши през годините и съм сигурен, че ще го оценят подобаващо. Правителството на Бойко Борисов помогна много за просперитета на Русе. Реализирани бяха редица инфраструктурни проекти. Направиха се много нови булеварди, улици, училища, детски градини. Реконструира се кеят на речния бряг. Центърът на града се превърна в едно прекрасно място със съвременния си облик, който придоби. Благодарение на държавната подкрепа Русе е водещ град по отношение на социалните услуги, които се предоставят на гражданите. Всичко това ми дава увереност, че русенци ще ни гласуват отново доверие, за да можем да продължим политиките, налагани до момента.

Два мандата сте министър на младежта и спорта. Доволен ли сте от това, което успяхте да свършите?

Няма как да не бъда горд от работата, която свършихме заедно с екипа на Министерството на младежта и спорта. Успяхме да изпълним огромна част от задачите, които си бяхме поставили. Над 500 млн. лв. бяха инвестирани в спортната инфраструктура по време на трите правителства на ГЕРБ. До момента никой друг не е правил подобни инвестиции в сектора. 30 години не беше забит и един пирон в спортните съоръжения. България нямаше нито една зала, която да е годна за големи международни спортни състезания. Трябваше да се започне от някъде и мисля, че се направи много в това отношение. В София, Русе, Пловдив, Шумен, Бургас и много други градове има модерни зали, които отговарят на най-високите съвременни стандарти. От 2015 г. до момента ММС със собствени средства подпомогна изграждането и реконструкцията на стотина обекта в цялата страна - тренировъчни зали, съоръжения, стадиони. Наваксахме много по отношение на основни за страната ни спортове като лека атлетика, бокс, борба, вдигане на тежести, волейбол и др. 

Изпълнихме обещанието да обърнем внимание на спортната инфраструктура в училищата. Стартирахме програмата за изграждане на физкултурни салони в учебни заведения, които нямат необходимите условия за провеждане на часовете по физическо възпитание. В първия етап от програмата бяха избрани 25 училища в цялата страна. Едно от тях е Професионалната гимназия по туризъм в Русе. Нашите планове са след 4 години да има още 100 нови салона. Ще изградим и спортни игрища във всяко българско училище. Постигнахме още нещо изключително значимо. Увеличихме със 70% средствата за спорт за деца, ученици и студенти. Това ще даде възможност на над 1 000 000 млади хора да имат по-добри условия за физическа активност. 

Другата ми основна задача беше да се преодолее големият проблем с хроничното недофинансиране на спортните клубове. Вече е факт увеличението на средствата, които ММС отпуска за тяхната дейност. През тази година вдигнахме субсидията със 100%. Само в Русе 33 клуба получават финансиране, което е в общ размер на 573 887 лв. През следващите години това ще бъде един от основните приоритети в нашата политика. Планираме за целия период финансирането да бъде увеличено с 200%. Това е важно да се случи, за да могат треньорите да получават по-високи възнаграждения за своята работа. Клубовете са местата, които изграждат бъдещите шампиони на България и трябва да получават необходимото за своята дейност.

В този мандат приехме и нов Закон за физическото възпитание и спорта, който да отговаря на съвременните потребности на спортните федерации и клубовете, както и на цялата спортна общественост.

Щастлив съм, че утвърдихме България като отличен организатор на големи първенства. Страната ни беше домакин на световни шампионати по волейбол, художествена гимнастика, гребане, шорттрек, скокове на батут. Русе също имаше щастието да бъде сред домакините на волейболния Мондиал, което повиши изключително много реномето на града в това отношение. Приехме множество европейски първенства, световни купи и други международни прояви. Всички гости се изказваха ласкаво за възможностите ни като организатори и със сигурност ще продължим да организираме състезания от най-висок ранг. 

Разбира се, че имаме още задачи. За някои неща не ни стигна времето. През следващия мандат сред приоритетите ни в сектор “Спорт” са повишаването на квалификацията на треньорите и регламентирането на техния статут, широкото внедряване на научно-приложната дейност в спорта за високи постижения и извършването на реформа в държавните спортни училища с цел по-добър подбор на млади таланти и по-добро обучение за тях.

Получихте много силна подкрепа от редица наши шампиони при представянето на листата на ГЕРБ-СДС в Русе. Кое според Вас стои в основата на тази подкрепа?

На първо място искам да им благодаря за подкрепата. Когато до себе си виждаш хора като Любо Ганев, Христо Марков, Петър Стойчев, Анелия Нунева, Станислав Недков, това те мотивира допълнително. Благодаря им за окуражителните думи, а и за оценката, която дадоха за свършеното в спорта през годините. Те сами виждат, че България се развива в правилната посока при управленията на ГЕРБ, защото ние сме гарант за финансово-икономическата стабилност на страната. Виждат, че качеството на живот на българите се подобри значително. Знаят, че ние и нашите партньори сме гарант, че България ще продължи да следва своя европейски път на развитие. 

Спортните личности, които ни подкрепиха, виждат какво се случва в Русе по отношение на спортната инфраструктура. От 2015 г. до момента бяха подобрени много съоръжения. Вложени бяха 37 млн. лева. Градът се гордее с многофункционалната си спортна зала. Градският стадион придоби нов облик. Реконструирани бяха зали за волейбол, бокс, борба, вдигане на тежести. В момента се ремонтира закритата лекоатлетическа писта. Имаме големи планове и за следващите 4 години. Целта ми е всяко съоръжение, което е дом на русенски спортен клуб, да бъде модернизирано и да посрещне съвременните изисквания за спортна инфраструктура.

Кои са основните проблеми на региона и как ще се работи за тяхното разрешаване?

Големият проблем, който стои пред Русе, е свързаността. Ето защо трябва да направим всичко възможно в тази насока. Благодарение на усилията на правителството на Борисов вече е в ход обществената поръчка за проектиране и строителство на първите 75,6 км от автомагистралата Русе-Велико Търново, а строителните дейности ще стартират в най-натоварения участък между Русе и Бяла. Този проект вече е стартирал и ще бъде финализиран, защото е от изключителна важност за цяла Северна България. 

Друга болна тема за русенци е мръсният въздух. Знам, че всички са изключително чувствителни, когато се заговори за този проблем. С помощта на европейски средства се направи много за подобрение на качеството на въздуха. Убеден съм, че усилията в тази посока ще продължат.

Лично се ангажирам Русе да има модерен плувен басейн. Длъжници сме на плувните спортове, а имаме шампиони, които заслужават да им осигурим най-добрите тренировъчни условия. Нещо, което вече е така за много други спортове, благодарение на обновените бази. 

Сред приоритетите ни попадат още възстановяването на фериботната връзка Русе-Гюргево, разгръщането на по-голям потенциал на Летище Русе. Търси се и начин за изграждането на нов мост над река Дунав. Някои от тези проекти вече са в ход, а нашата голяма цел е да ги завършим през следващия мандат.

Какво е Вашето послание към русенци?

През годините често посещавах Русе. Създадох много приятелства тук. Сега подхождам с огромно уважение към Русе и русенци, защото знам, че каузата ни е обща - “Русе - развит и модерен град”. Гарантирам, че аз ще бъда най-големият лобист за нея.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов