Ирена Соколова: Безработицата и мръсният въздух са сред основните проблеми в област Перник

Ще направя необходимото стандартът на живот в областта да се подобри, заяви областният управител

Ирена Соколова, областен управител на Перник в интервю за Bulgariautre

Г-жо Соколова, какви са основните проблеми в област Перник и как като областен управител ще работите за тяхното решаване?

Област Перник не е изключение от цялостната картина в страната. И тук проблемите, които трябва да бъдат решавани са много и изискват време и средства. На първо място са безработицата и ниските доходи на хората. Това са проблеми, чието решение е приоритет на правителството, но като областен управител на Перник съм готова да работя за създаването на подходяща среда за инвестиции в областта. Друг ключов проблем за Перник е замърсяването. За съжаление въздухът в града ни е доста замърсен  и е важно да се направят стъпки в посока промяна на това положение. Ще търся съдействие за решаването на този проблем, както от кметовете на отделните общини, така и от ресорните министерства. Като цяло ще положа усилия за превръщането на област Перник в привлекателно за развиване на бизнес и културен туризъм място и за подобряването на стандарта на живот на хората, живеещи тук.

Кои са главните предизвикателства в областта през зимния сезон? Какви мерки ще вземете, за да се справите с тях?

Предизвикателства винаги има. Но сме предприели необходимите мерки, за да се справим бързо с тях. Като начало беше важно в кратки срокове да се финализират договорите за зимно почистване, за да могат всички машини да са  готови за работа при необходимост. Също така от изключителна важност е и самото разпределяне на ресурса, с който разполагаме, за да няма необезпечени участъци. През този зимен сезон е проблем отново подсигуряването на отопление на училището в с. Дивотино и търсим най-доброто решение. За никого не е тайна, че община Перник има сериозни финансови задължения, които от своя страна рефлектират върху цялата област. Премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов оказаха сериозна помощ, като отпуснаха заем в размер на 2млн. лв. , което на този етап даде възможност на общината да поеме глътка въздух и да  направи най-неотложните плащания. От недостиг на средства се оплакват всички кметове на общини и населени места в областта и това продължава да е най-сериозният проблем за развитието на региона.

Какво е нивото на безработицата в областта? Увеличава ли се спрямо миналата година и ако да, каква е причината?

На територията на Област Перник нивото на безработица се е завишило минимално. Разликата в стойностните показатели спрямо миналата година е около  1%. Увеличението се дължи основно на това, че през 2014 година по програмите за заетост, финансирани от държавния бюджет и ЕСФ са били заявени почти два пъти по малко работни места спрямо 2013г.

По какъв начин ще се борите с младежката безработица?

Тази тема е важна и е сериозен проблем и за мен, и за кметовете на общините. Решаването му е сред основните приоритети на политиката по заетостта, провеждана и реализирана от Бюро по труда в град Перник. Неблагоприятен е фактът, че по-голямата част от безработните младежи до 29г., регистрирани в бюрото са с ниско образование или без квалификация. Една от целите в дейността на Бюрото по труда е мобилизиране усилията на трудовите посредници за намиране на работа на регистрираните търсещи работа лица и разширяване на активните и превантивните мерки на пазара на труда посредством реализиране различните схеми на Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси”. Има варианти за преквалификация и повишаване на квалификацията, които също биха подпомогнали намаляването на безработицата. От друга страна насърчаването на конкурентноспособното производство, най-вече на малките и средни предприятия също би могло да повлияе положително, защото повече и добре работещи предприятия в областта означава и повече работни места и добри доходи за хората.

Каква е ролята на инвестициите в Пернишка област? Продължава ли да има проблем с прозрачността при тяхното оползотворяване?

Както навсякъде, така и в нашата област наличието на нови финансови инвестиции означава развитие и на средата и повишаване на благосъстоянието на хората. Всяко едно постъпление дава възможност за по-добро икономическо развитие и цялостно или частично решение на дадени проблемни звена. Аз винаги съм подкрепяла прозрачността и проследяването на пътя, по който минава всяка една инвестиция. Знам, че така се изгражда истинско гражданско общество с нетърпимост към злоупотреби и с желание у всеки човек да се включва в обществените дейности . Такова  е  и желанието на бизнесмените, които искат да работят по правилата. Освен това всичко, което се случва в областна администрация аз държа да се отразява  на сайта ни. Така информацията е достъпна за всеки и по всяко време.

А как ще привличате нови инвестиции?

Привличането може да бъде осъществено чрез преговори с лица и институции, имащи възможността да подпомогнат изграждането на по-добро бъдеще  за областта ни.  За целта е нужно и създаване на благоприятни икономически  условия – достъп до нови пазари за реализация на продукцията от региона. За привличане на нови инвестиции ще спомогне и развитието на трансграничното и междуобластното сътрудничество.
Ще инициирате ли разговори с правителството за подпомагане на развитието на област Перник?
Вече са планирани срещи с търговските аташета на много европейски страни, предстоят и срещи с фирми, които искат да разширяват производствата си.  Министрите от настоящото правителството са хора, с които диалогът е ползотворен и води до реални резултати. Не става въпрос само за решаването на проблеми, но и за обсъждане на идеи, които биха подпомогнали развитието на областта ни в дългосрочен план.

Какво е състоянието на образователните институции в област Перник – училища и детски градини? Има ли проблем с кадрите?

Голяма част от училищата и детските градини на територията на област Перник са в добро състояние. Разбира се всички те се нуждаят от подновяване на материалната база. Ремонтните дейности са необходими поради факта, че сградите, в които се помещават са построени преди много години. В някои от образователните институции вече текат такива реализирани с финансови постъпления по проекти за регионалното развитие. За нас е важно да има подобряване на образователната инфраструктура и да бъде осигурена инфраструктура за спорт, младежки дей  ности и култура в областта.
Като цяло дефиниран проблем с кадрите в образователните институции – няма, но ни липсват млади учители, млади и иновативни преподаватели, които да преодоляват лесно трудностите в комуникацията с учениците и да въвеждат съвременни и нови преподавателски методи.

Какво ново, което не е правено досега от областните управители на Перник ще внесете Вие?

Имам намерение да бъдат създадени консултативни съвети в областите култура, здравеопазване, социални дейности, спорт, образование, икономика, регионално развитие и др. Тези съвети ще са съвещателни органи към областния управител и ще представляват мнението на всички кръгове от гражданското общество. С екипа ми ще обърнем специално внимание на доброволчеството,  като дейност, която формира важни качества особено у младите хора - трудолюбие, съпричастност, жертвоготовост. Предстои ни да сформираме доброволческа организация към областния управител, която ще ни подпомага във всичките ни обществени инициативи.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов