Светлана Ангелова:Всеки ще може да избира как да се управляват средствата му за пенсия

Промените в Кодекса за социално осигуряване не предвиждат закриване на универсални пенсионни фондове, с тях се дава право на избор

Народният представител от ГЕРБ Светлана Ангелова, зам.-председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика в Народното сълрание в интервю за Bulgariautre

Г-жо Ангелова какво целят промените в Кодекса за социално осигуряване? Какво ще се случи, ако бъдат приети в пленарна зала?

Промяната касае тези лица, които са родени след 31 декември 1959 година и които се осигуряват във втория стълб. Това, което предлагаме от ПГ на ГЕРБ е от 1 януари 2015 година да се даде възможност за избор тези лица да се осигуряват или само за пожизнена пенсия във фонд „Пенсии“ на Държавното обществено осигуряване или и в универсален пенсионен фонд. Това е право на избор на всяко едно лице и аз смятам, че това е демократичният начин за всяко едно осигурено лице да реши дали вноската, която е за втора пенсия в универсалния пенсионен фонд да отива в универсалния пенсионен фонд, както е досега, или цялата партида да се прехвърли в Държавното обществено осигуряване.

Кога хората, които се осигуряват трябва да направят този избор и могат ли да го променят след това или не?

Осигурените лица, родени след 31 декември 1959 година могат да направят този избор еднократно, като натрупаните средства по индивидуалните партиди на осигурените лица в случая на избор на осигуряване само в Държавното обществено осигуряване се превеждат във фонд „Пенсии“ в шестмесечен срок от избора. При първоначално  възникване на основанието за осигуряване след 31 декември 2014 година, в едногодишен срок от възникване на основанието, лицата могат еднократно да изберат да се осигуряват в универсален пенсионен фонд. В случай, че лицето не подаде заявление за осигуряване в универсален пенсионен фонд в едногодишен срок, осигуряването е само във фонд „Пенсии“ с увеличена осигурителна вноска в разрмер на осигурителната вноска за универсален пенсионен фонд – тези 5%.

Бяха изразени мнения, че по този начин ще се извърши национализация на пенсиите. Какъв е вашият коментар?

Няма такова нещо. Българските граждани трябва да бъдат спокойни. С промените в Кодекса за социално осигуряване не премахваме и не закриваме универсалните пенсионни фондове. Това трябва да стане ясно на всички. Ние даваме право на избор. Даваме възможност всяко едно лице, което е родено след 1959 година да може да направи избор дали след като се пенсионира да получава изцяло пенсията си от Държавното обществено осигуряване или да получава пенсия от ДОО и допълнена пенсия от универсален пенсионен фонд. Няма нищо по-демократично от това човек да може сам да прави своя избор. Ние не прилагаме унгарския модел на закриване на универсалните пенсионни фондове, напротив- ние даваме право на избор. Тоест или лицето да се осигурява  по досегашния ред – чрез първия стълб в Държавното обществено осигуряване и с 5% в универсален пенсионен фонд, ако не иска, тези 5%, които е внасял в универсалния пенсионен фонд, след 1-ви януари може подаде заявление да ги прехвърли в ДОО и когато се пенсионира да получава изцяло  пожизнена пенсия от Фонд „Пенсии“ на ДОO.

Какво ще се постигне с тази промяна? Какви ще са ползите за пенсионната система?

От тази промяна ще спечелят българските граждани, защото те ще имат право на свободен избор. Тези пари, които ние внасяме  като осигуровки години наред трябва да бъдат защитени и ние трябва да бъдем сигурни в пенсионната система, за да не стане така, че след време, въпреки че сме се осигурявали и за първия и за втория стълб, да няма достатъчно средства за пенсия. По този начин всеки сам избира по какъв начин да му се управляват средствата за пенсия.

Има ли информация каква сума е събрана до момента от вноските по индивидуалните партиди в универсалните пенсионни фондове?

За всеки универсален пенсионен фонд има информация на страницата на Комисията за финансов надзор, която осъществява контрол върху управлението на средствата, така че по - пълна информация всеки български гражданин може да намери на сайта на КФН.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов