Снайперистите по Баретата като Октай – с крив мерник

Въпросът е – инсценировка ли беше покушението и какво точно целеше то?

20 версии за покушението на Баретата. И всички те звучат логично.

Искал ли е Златомир Иванов да се върне в бизнеса с дрога или е решил да пропее срещу някого в съда? Казват, че трябвало да свидетелства срещу група за рекет и за това го вербували от прокуратурата.

Други предполагат, че той стои в основата на заловения преди няколко дни Йоско Костинбродския в Солун.

Трети се упражняват върху възможността Баретата да е провалил голяма пратка с дрога.

Заместник-главният прокурор Роман Василев изказа предположение, че простреляният е искал да се върне в бизнеса с дрога и в трафика на наркотика през България. Според него е възможно за това да е бил прострелян.

Всичко това звучи логично, а за разследването е повече от ясно искал ли е Златко да „пропее“ срещу някого или не. Факт е обаче, че възможността за инсценировка направена от самия него също не е за изключване.

Снимките от покушението заляха интернет пространството и вестниците. Кадрите на лежащия неподвижно на земята бивш барета бяха излъчени почти мигновено по телевизиите. Определено автора на атентата е знаел какво прави и какво точно цели с това похищение пред Храма на правосъдието.

Знаел е, че резултатът от стрелбата ще бъде излъчен и показан в медиите на минутата. Знаел е и още нещо – от къде точно Мишената ще влезе в съда и по-точно от кой вход. И да, едва ли е целта е била да го убие. Твърденията, че ходейки по стълбите трудно може да бъде улучен в главата са меко казано смешни. Фактът, че малко хора са знаели от кой вход ще влезе Иванов също е показателен.

Слуховете, че по време на покушението Баретата е бил с бронежилетка са странни на фона на изказванията на адвоката му, че не е получавал заплахи за живота си, нито пък е имал притеснения. Упражненията по криминалистика могат да бъдат доста забавни, но не това е целта. Въпросът е – инсценировка ли беше покушението и какво точно целеше то?

При всички случаи най-потърпевши от ситуацията са премиерът и вътрешният министър. Оставките и на двамата вече бяха поискани. Те обаче отговориха очаквано и за доста хора логично: "Ако той беше с постоянна мярка "задържане под стража", нямаше да се стигне до този фатален инцидент". Тези изречения звучаха в пълен синхрон и от Борисов и от Цветанов.

Така отново се върнахме към темата, която беше преекспонирана при изчезването на Братя Галеви. И те бяха с присъди,  от втора инстанция, но и те бяха на свобода и изчезнаха.

Какво показва равносметката – ако си под домашен арест или на свобода с присъда – удобно можеш или да изчезнеш от България или да си организираш покушение. В последния случай ще получиш поражения, които дълго време ще те държат далече от затвора. Освен това ще получиш голямо внимание и солидно ухажване – от службите и от медиите.

Баретата е известно име, но след като започнаха делата срещу него през 2008 г. участието му в наркосредите е повече спекулация. Това обяснение даде Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. Според него Златомир Иванов вече няма толкова голямо влияние в ъндърграунда.

Замисляме ли се обаче как отново Баретата е а върха на вълната и какво ще бъде неговото значение за всички сега. Ще се стремят да е жив на всяка цена, ще го пазят и ще се грижат за него. Едва ли ще влезе в затвора след тежките операции. Дай Боже да оживее, защото на никого не трябва да желаем смъртта. Но от сега нататък около него винаги ще има легенда! 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов