Догодина стартират дейности с европари за обновяване на ВиК мрежата в област Плевен

Мисия

09-11-2022, 15:11

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Планираните инвестиции включват нови водопроводи, канализационни клонове, пречиствателни станции за питейни и отпадъчни води и други ВиК съоръжения

През пролетта на 2023 г. се очаква да бъдат одобрени ВиК обектите в шест области на страната, които ще кандидатстват за финансиране от Програма „Околна среда“ 2021-2027 г. Планираните инвестиции включват нови водопроводи,  канализационни клонове, пречиствателни станции за питейни и отпадъчни води и други ВиК съоръжения в областите Велико Търново, Габрово, Плевен, София – област, Хасково и Търговище. За тях се разработват Регионални прединвестиционни проучвания по проект на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Това стана ясно на проведеното днес регулярно заседание на Управителния комитет за наблюдение на проекта, проведено в МРРБ. В него участие взеха международни експерти от JASPERS (Съвместна помощ за подкрепа на проекти в европейските региони) към Европейската комисия, експерти от МРРБ, „Български ВиК холдинг“ ЕАД, представители на МОСВ, на ВиК операторите от шестте области и др.

На заседанието бяха представени конкретните обекти, определени като приоритетни за постигане на съответствие с европейските директиви, свързани с питейните и отпадъчни води. Експертите дадоха насоки, за да се гарантира качество на изпълнение и устойчивост на съоръженията във времето.

Бенефициенти по Програма „Околна среда“ 2021-2027 г. ще бъдат 6–те ВиК дружества, които ще провеждат и обществените поръчки за избор на изпълнители на строително-монтажните работи. 

Срещите с експертите от ЕК и българските институции ще продължат регулярно. Предстои и посещение на място на всеки един от предложените обекти, за да може европейските експерти са се запознаят на място с текущото им състояние.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)