Русе бе домакин на конференцията "Гласовете за Европа - Как да опазим природата?

Граждани, научни представители и политици станаха част от конференцията "Българските гласове за Европа- Как да опазим природата?". Събитието е организирано от Българската телеграфна агенция и целта му е да събере колкото се може повече идеи и мнения какъв да е Европейският съюз през 2050 г.

"Градовете трябва да са за хората,  не за автомобилите и фабриките", категоричен бе кметът Пенчо Милков и допълни, че промяната в отношението ни към околната среда трябва да се наложи като общоевропейска и държавна политика и да стане част от ежедневието на всеки. Кметът сподели, че включването на екологичната компонента при изчислението на данъка върху МПС е непопулярна, но необходима мярка именно в тази посока, която държавата е предвидила 2 години преди въвеждането ѝ в Русе.

Друга стъпка към опазването на околната среда в общината е свързана с управлението на отпадъците. През последните месеци новият договор за управление на сепариращата инсталация води до значително увеличение в отделяния за повторна употреба отпадък и намаление на количествата, отиващи на депо с до 30%.

Община Русе работи съвместно с БАН и Русенския университет „Ангел Кънчев“ по проекти за декарбонизация на обществения транспорт. Така освен електробусите, които вече пътуват по русенските улици, се  работи и за доставката на автобуси, задвижвани от водород.

"Русе е един от най-зелените градове с над 60 хиляди регистрирани дървета. Подкрепихме и ще продължим да съдействаме за случването на по-малки и по-мащабни залесителни инициативи, каквато е „Новата гора на Русе“", заяви Милков.

В събитието онлайн се включиха още генералният директор на БТА Кирил Вълчев, евродепутатът Петър Витанов, зам.-министърът Тома Белев и кметът на Община Троян Донка Михайлова. На място темата коментираха ректорът на Русенския университет  акад. Христо Белоев, директорът на РИОСВ - Русе инж. Цонка Христова, експерти в сферата на околната среда и граждани.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов