Ученици от Ценово се оказаха най-подготвени за оцеляване в извънредни ситуации

След двегодишно прекъсване, заради въведените противоепидемични мерки, отново бе даден старт на националното ученическо състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“. Проявата се организира от служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в партньорство с образователното министерство.

Домакин на общинския кръг от надпреварата за оцеляване в извънредни ситуации бе ОУ „Христо Ботев“ в Ценово. Тук си дадоха среща представителните отбори от четирите учебни заведения в общината. Участниците трябваше да отговорят на 30 въпроса в рамките на половин час.

„Учениците трябва да покажат знания за действия в извънредни ситуации. По този начин участниците представят възможностите за превенция на риска, активна гражданска позиция и опазване на природната среда. Въпросите са свързани с оказване на първа помощ, действия в извънредни ситуации и реакция при бедствия и гасене на пожари“, коментира инспектор Красимир Митев от РД ПБЗН.

 За поредна година четиричленния тим от Ценово се оказа фаворит в състезанието. Учениците демонстрираха отлична теоретична подготовка при решаването на теста. С постижението си може да се гордее Никол Косакова, която не успя да даде правилен отговор само на два въпроса. На второ място се класираха състезателите от Караманово. На трета позиция застана отборът от Новград. За да споделят вълнението на участниците, дойдоха специалисти от общинската администрация в Ценово.

Победителите от общинските формати на състезанието ще си дадат среща и ще премерят сили на областно ниво на 10 май. През юни е предвидено да се проведе и националната среща.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов