Експерти ще дискутират опазването на околната среда и биоразнообразието в пресклуба на БТА в Русе

Конференцията на тема „Български гласове за Европа: Как да опазим природата?“ се организира от БТА

Българската телеграфна агенция /БТА/ организира на 29 април 2022 г. в пресклуба на БТА в Русе конференция на тема „Български гласове за Европа: Как да опазим природата?“. Събитието е в рамките на инициативата „Български гласове за Европа“, която Агенцията изпълнява с подкрепата на Европейския парламент.

Конференцията ще открият евродепутатът Петър Витанов, кметът на Русе Пенчо Милков, заместник-областният управител на Русе Людмил Христов и генералният директор на БТА Кирил Вълчев.

България е една от най-богатите на биологично разнообразие в Европа държави. Съхранената природа и възстановено биоразнообразие - българското и европейското измерение на тази голяма тема ще бъде обсъждани в пресклуба на БТА в Русе на седемнайсетата поред дискусия в рамките на инициативата на Агенцията „Български гласове за Европа“.

По време на конференцията ще бъдат дискутирани европейските политики в опазването на околната среда и биоразнообразието, както и ролята на държавата, общините, бизнеса и неправителствения сектор в борбата срещу замърсителите. Акцент ще бъде чистотата на въздуха. Ще се обсъжда също опазването на природата в трансграничния регион България-Румъния - река Дунав като обединител, а не разделителна граница, и в природните паркове и защитените влажни зони. Ще бъдат представени успешни примери – проекти в област Русе за опазването и възстановяването на биоразнообразието. Участниците във форума ще дискутират и връзката „опазена природа – бизнес – туризъм“.

В дискусията ще се включат представители на държавните и местните власти, кметове, експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе и от Института по рибни ресурси във Варна, ръководители на екологични проекти, екоактивсти и граждани, ангажирани с опазването на околната среда, преподаватели и студенти.

Дискусията ще излъчваме в социалните мрежи на БТА: във фейсбук (https://www.facebook.com/events/521295142886729) и в YouTube.

Конференцията за бъдещето на Европа

Дискусията за опазването на природата се организира в рамките на инициативата на БТА „Български гласове за Европа“, част от Конференцията за бъдещето на Европа. Гражданите на Европа, включително и от България, имат възможност да изразят пряко представите си в какъв Европейски съюз искат да живеят чрез граждански панели, дебати в съответните страни и пряко на многоезична платформа.
С инициативата си "Български гласове за Европа", подкрепена от Европейския парламент, Българската телеграфна агенция има амбицията да даде глас на българските граждани в тези дебати, като събере колкото се може повече идеи и мнения на хора от цяла България как трябва да се промени ЕС, за да отговори на бъдещите предизвикателства.
Следете сайта "Български гласове за Европа": https://europe.bta.bg/Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)