До 40% поскъпват лекарствата

"Ако се премхане или редуцира до 9% ДДС за лекарствата, увеличението на цените няма да бъде толкова драстично. Ако това се случи, ще се помогне много, при храните не е така", това каза в "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS здравният икономист Аркади Шарков.

"Лекарствата у нас поскъпават и отпреди войната. Между 20 и 40 процента ще е поскъпването при лекарствата без рецепта до края на годината, лекарствата с рецепта ще поскъпнат между 15 и 30 процента, този процес създава преса за производители и за българските граждани", отбеляза експертът.

Той изрази и мнението си за въвеждане изцяло на електронната рецепта и смята, че трябва да бъде оставено място и за алтернатива, като се имат предвид всички хора, които изписват рецепти, и тези, които ги ползват.

По отношение на конфликта в Украйна Аркади Шарков припомни, че българските фирми са дарили значителни количества лекарства, а за предложението на БСП да се даряват лекарства вместо оръжия, той смята, че това е един от начините да се помогне на нападнатата страна и той е хуманен, но трябва да стане ясно откъде ще идват лекарствата и кой ще плаща за тях.

Относно доставките на лекарствени препарати към Русия и Украйна, Шарков подчерта, че те не са спирали от Европа, защото нуждаещите се хора имат право да получат животоспасяващи лекарства.

"В Украйна обаче има проблем с доставката, защото е военна зона. Доставките са рискови, както и достъпа на гражданите медикаментите е затруднен. Черният пазар в Русия се дължи на презапасяване и затваряне на чужди компании в Русия", каза още здравният икономист.

За опасностите и последствията от конфликта Шарокв каза, че в една военна зона винаги има опасност от инцидент в област с по-висока степен на радиация, умишлено или по непредпазливост.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)