Отбелязваме Световния ден за защита на лабораторните животни

Световният ден за защита на лабораторните животни се отбелязва на 24 април от 1979 г. по инициатива на Международната асоциация срещу болезнените експерименти с животни (IAAPEA).

Всяка година милиони животни умират по време на болезнени тестове, които целят да докажат „безопасността“ на козметични продукти и почистващи препарати. От сенките за очи и сапуните през препаратите за почистване на печки и тоалетни, та до лекарствата и ваксините, хиляди продукти биват тествани върху зайци, мишки, морски свинчета, кучета и други животни, въпреки факта, че от резултатите няма никакви полза.

Вивисекцията е най-добре развитата форма на организирана, официално призната жестокост над животните. Тя, обаче, се подкрепя от най-доходоносните индустрии и мултинационлни корпорации. Вероятно, ако се забрани вивисекцията, ще изчезнат и други форми на жестокост към животните, смятат защитниците на животните.

Изследвания разкриват, че само 5% до 25% от резултатите от опитите с животни са приложими при лечението на хора. Повече от 85% от данните получени от тестове върху животни се изхвърлят на боклука, защото не могат да послужат на никого – човек или нечовек. Според защитниците на животните няма учен, който да базира лечението на пациентите си на тези резултати.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)