Полицията и пожарната с мерки за сигурност по време на предстоящите Великденски празници

Мисия

19-04-2022, 17:06

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

И тази година са планирани много мероприятия с цел гарантиране безопасността, спокойствието и сигурността на гражданите

Преди големи празници и предстоящи почивни дни в Областната дирекция на МВР се предприемат редица мерки, с цел гарантиране безопасността, спокойствието и сигурността на гражданите. И тази година са планирани много мероприятия.

Извършени са проверки, съвместно със служители на РД ПБЗН – Плевен на местата, където са предвидени религиозни мероприятия. Ще се предприемат и необходимите мерки за опазване на обществения ред и създаване на организация за полицейско присъствие в районите около тези обекти. Засилено полицейско присъствие е предвидено преди, по време и седмица след празниците в районите на гари и жп гари, предвид интензивното придвижване на пътници. Завишен ще бъде контролът при транспортирането, законната употреба и съхранението на взривни вещества, огнестрелно оръжие, боеприпаси и пиротехнически средства, с цел недопускане на инциденти, съобразно изискванията на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

Предвидени са специализирани полицейски операции, с цел недопускане на кражби на домашни животни, разпространение и продажба на акцизни стоки без бандерол.

Ще се извършват съвместни проверки със служители от Агенцията за безопасност на храните по отношение качеството и произхода на храните от животински произход.

Предприети са необходимите мерки и за ограничаване и недопускане на посегателства върху православните храмове.

Предвид очакваното натоварване на пътната обстановка ще има засилено полицейско присъствие по главния път и в районите на участъци с концентрация на ПТП, с оглед регулиране, подпомагане и контрол на движението в дните:

- 21.04.2022 г. (четвъртък)
- 22.04.2022 г. (петък)
- 25.04.2022 г. (понеделник)
- 29.04.2022 г. (петък)
- 02.05.2022 г. (понеделник)
- 05.05.2022 г. (четвъртък)
- 06.05.2022 г. (петък)
- 08.05.2022 г. (неделя)

по пътищата първи клас и в районите на рискови за настъпване на ПТП, както и в участъци с концентрация на ПТП, чиито специфики позволяват, и на пътните възли, кръстовищата и участъците с временна организация за безопасност на движението, характеризиращи се с недостатъчна пропускателна способност на транспортния поток, ще се осигури видимо присъствие с готовност за регулиране, подпомагане и контрол на движението от звената, осъществяващи контрол на пътното движение.
Ще се създаде организация за максимално и ефективно използване на наличните автоматизирани технически средства за контрол.

В дните:

- 22.04.2022 г. (петък);
- 24.04.2022 г. (неделя);
- 30.04.2022 г. (събота);
- 01.05.2022 г. (неделя);
- 06.05.2022 г. (петък);
- 07.05.2022 г. (събота).

ще се планират и проведат специализирани полицейски операции  „Алкохол, наркотици, неправоспособност и скорост“, като се включат териториите на малките населени места, местата с масово посещение на туристи и пътищата между тях, а техническите средства за контрол на скоростните режими да се използват в максимална степен и в тъмната част на денонощието. При констатиране на нарушения, да се взема съответстващо с нарушения нормативен акт нарушение, като спрямо нарушителите се проявява нулева толерантност.

Пътуванията по Великден се отличават с интензивен трафик в предпразничния и в първия от поредицата празнични дни, както и в последния почивен ден. Пролетното слънце предизвиква по-голяма активност към движение. Все по-често в трафика се включват пешеходци, велосипедисти, мотопедисти и мотоциклетисти. Много нови водачи също активно се включват в движението, но традиционно на пътя с моторни превозни средства излизат и неправоспособни водачи.

Увеличаващият се брой превозни средства спомага за образуването на колони и задръствания на вход - изходните артерии на големите населени места.

След зимното обработване на улиците и пътищата с различни препарати срещу лед и сняг на пътните платна са се появили нови повреди и неравности, а не навсякъде пътищата са почистени след зимния сезон.

Препоръки на ГД НП:
• Проверете изправността на автомобила
• Подгответе се за дълъг път
• Планирайте пътуването, но не и времето за пристигане
• Проверете за ограничения по маршрута си
• Проверете срока на валидност на документите си
• Проверете за незаплатени глоби по Закона за движението по пътищата
• Шофирайте концентрирано
• Запазете спокойствие при попадане в колона
• Бъдете отговорен към себе си, семейството си и към останалите на пътя
• Бъдете толерантни
• При нужда звънете на телефон 112.

Препоръки от РД ПБЗН – Плевен:

В църковния храм и на обществени места:

- пазете подходяща дистанция от хората около Вас, пазете косата и дрехите, когато държите в ръцете си запалена свещ – те лесно могат да се възпламенят.

- бъдете внимателни при пренасяне на свещите на път от храма към дома, особено при движение с автомобил не оставяйте свещичка в ръцете на малки деца докато шофирате;

- не изхвърляйте безразборно горящи свещи и клечки кибрит;

- при влизане в храма запомнете пътя по който сте влезли и местата на противопожарните уреди; в други обществени сгради обърнете също внимание на схемата за евакуация.

- при инцидент, запазете самообладание и без блъскане, се насочете към изходите. Ако е задимено, покрийте устата и носа си с кърпа или дреха и се движите ниско до земята;

- при евакуация следвайте указанията на персонала и на пристигналите пожарни екипи;

- помогнете на жените и децата да напуснат първи мястото на инцидента. При необходимост окажете първа помощ на пострадалите или уведомете пожарните екипи за тяхното местонахождение.

ОДМВР – Плевен и РД ПБЗН – Плевен пожелават спокойни и щастливи празници!Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)