Заседанието на Общинския съвет започна с темата за Северна Македония

Днешното 32-о заседание на Общински съвет – Русе започна с кворум от 49 съветници при Дневен ред от 28 точки и една допълнителна, гласувана в началото на сесията. Това е предложението на общинските съветници от групата на „Патриотите – ВМРО“ Владо Владов, Луиза Попова и Траян Тотев за приемане на Декларация относно членството на Република Северна Македония в Европейския съюз.

Преди това председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев и кметът на Община Русе Пенчо Милков поздравиха Кънчо Йорданов от групата на „Патриотите – ВМРО“, който празнува своя рожден ден днес.

Ето и част от текста на приетата с 28 гласа Декларация:

Категорични сме, че България трябва да даде път за преговори за членство на Република Северна Македония само ако бъдат спазени всички условия от Договора за добросъседство, който към днешна дата се нарушава тенденциозно едностранно само от политиците от другата страна на границата. Правата на македонските българи трябва да бъдат гарантирани ясно и категорично, включително чрез разписването им в Конституцията на Република Северна Македония, и трябва да бъдат спазвани. Историческите манипулации и лъжи трябва да бъдат заличени от учебниците. Коминтерновската македонистка пропаганда трябва да бъде заличена веднъж завинаги заедно с езика на омразата от страна на Скопие пише в декларацията.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)