Ученици и студенти отбелязаха Деня на българската конституция

Областният управител на Русе Анатоли Станев участва в среща с ученици и студенти от юридическия факултет на Русенския университет „Ангел Кънчев“. Поводът бе 16-и април – Деня на Българската конституция и професионален празник на юристите. Пред аудиторията Станев сподели някои казуси от практиката си като юрист, както и част от най-често срещаните въпроси, на които трябва да отговаря и са свързани отново с правото в качеството си обаче на областен управител. „Уважавайки демократичните принципи и ценности, базирани на националните и европейски закони, ние гарантираме развитието си като общество, те са основата за просперитета на държавата във всяка една сфера. Спазването на законите обаче зависи преди всичко от волята и от способността ни като общество да защитаваме собствените си постулати, изграждани с векове“, каза още Станев. Областният управител пожела на абсолвентите да бъдат успешни юристи и да работят с чест и достойнство. „Ставайки от студентските скамейки, се очаква да се превърнете в гарант за правната сигурност и върховенството на закона. От вас се изисква да укрепвате доверието в Конституцията и законите на Република България“, допълни той.

Припомняме, че Анатоли Станев е възпитаник на първия випуск на юридическия факултет в Русе, завършил през 1997 година. Към момента във факултета се обучават над 600 редовни и задочни студенти, като повече от 400 са тези по специалност „Право“ от първи до пети курс. Близо 200 са студентите в направлението по национална сигурност.

Специфичното е, че за първи път тази година се открива докторска програма в професионалното направление по национална сигурност, свързана с управление на сигурността и опазване на обществения ред. За втора поредна година пък ще се осъществи прием в магистърската програма по стратегическо управление и лидерство в сферата на националната сигурност.

В събитието участваха още председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, заместник-кметът на Община Русе Енчо Енчев, който връчи поздравителен адрес от името на кмета Пенчо Милков, председателите на Районния и Административен съд в Русе Елена Балджиева и Деян Василев, както и представители на други административни структури в т.ч. и на полицията.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)