МВР иска по-ниска скорост по магистралите и по-големи глоби за пътните рецидивисти

Животът

17-04-2022, 10:00

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Намаляване на максимално допустимата скорост по автомагистралите от 140 км/ч на 130 км/ч, за водачите, които са с категория "B" МВР публикува за обществено обсъждане законопроект за промени в Закона за движение по пътищата (ЗДвП), става известно от сайта на ведомството. 

В България, в периода от 2010 г. до 2021 г. по автомагистрали са загинали 529 души. Значително по-високата средна скорост на движение по автомагистралите и другите извънградски пътища допринася за по-тежкия травматизъм, предизвикан от инцидентите, настъпили извън градската среда, отбелязват от МВР.

Според друга редакция на път, обозначен като автомагистрала или скоростен път със съответния пътен знак, е разрешено движението само на пътни превозни средства, чиято конструктивна максимална скорост надвишава 70 км/ч.

С проекта за промени се въвеждат и разпоредби, регламентиращи по - строги санкции за лицата, които извършват „системно" тежки нарушения, където глобите стават двойни и тройни. За част от случаите глобите се повишават и при първо нарушение.

Водачът ще се наказва с лишаване от право да шофират за срок от три месеца и с глоба от 200 лева, а не както досега - "за срок от 1 до 6 месеца и с глоба от 50 до 200 лв.", когато: няма регистрационни табели на превозните средства; поставил е или използва устройство за подаване на светлинен или звуков сигнал, предвиден за автомобил със специален режим на движение, без да има това право; откаже да предаде документите си на органите за контрол или по какъвто и да е начин осуети извършването на проверка от органите за контрол; откаже да изпълни нареждане на органите за контрол и регулиране на движението; наруши задълженията си като участник в пътнотранспортно произшествие; при пътнотранспортно произшествие, в което няма участие, откаже необходимото съдействие с моторното превозно средство и други.

Увеличават се и наказанията за нерегламентирани състезания по пътищата. При системни нарушения глобата става тройна, а шофьорската книжка се отнема за три години. Забранява се още да се поставя фолио на челното стъкло и стъклата на предните странични врати на превозните средства.

Повишават се глобите от 100 до 300 лв. на 600 лв. за управление на превозно средство при без шофьорска книжка или когато тя е отнета, както и когато водачът е с установена концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда и/или е употребил наркотични вещества или техни аналози.

Глобата за паркиране в паркове, градини, детски площадки, площи, предназначени само за пешеходци, и на тротоари в населените места извън разрешените за това места става 150 лева.

От 50 на 100 лева се увеличава глобата за водачите, когато без уважителни причини не представят в определения срок превозното си средство за технически преглед.

За превишаване над 40 км/ч на скоростта в населено място, освен глоба от 600 лв. се предлага и два месеца лишаване от право да се управлява моторно превозно средство. Същото наказание са предвижда и за превишаване на разрешената скорост от 50 км/ч в извън населено място.

От 10 на 30 лева се повишава глобата за този, който не носи определените документи за шофиране на превозно средство, не носи документ за сключена задължителна застраховка "Гражданска отговорност", неправилно използва звуков сигнал в населено място, както и този, който управлява велосипед без светлоотразителна жилетка. 

Също така от 20 на 100 лева става глобата за водач, който неправилно престоява или е паркирал неправилно; нарушава правилата за разположение на пътно превозно средство върху платното за движение; не спира на пътен знак „Спри! Пропусни движещите се по пътя с предимство!“; неправилно се включва в движението, неправилно се престроява или не спазва предимството на друг участник в движението; нарушава правилата за движение назад; навлиза след знак, забраняващ влизането на съответното пътно превозно средство, или се движи в забранената посока на еднопосочен път и при неправилно изпреварване, но не създавайки опасност за движението.

В публикувания за обществено обсъждане проект се предлага още пешеходците да се наказват със 150 лева за преминаване през ограждения от парапети или вериги, както и при неспазване светлинните сигнали на пътните светофари и сигналите на регулировчика. Със 150 лв. ще се наказва пътник, който не изпълнява задължението за използване на предпазен колан или носене на каска.

В законопроекта е включен и анализ на пътните произшествия в България като се отчита повишение в броя на възникналите пътни инциденти със загинали и ранени през 2021 г. спрямо 2020 г. За миналата година има регистрирани 31 172 пътни произшествия, при които са загинали 561 и са ранени 7609 участници в движението по пътищата, това означава, че сравнение с 2021 г, има 3066 повече катастрофи, 98 повече загинали, а ранените са повече с 488.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)