Започна националното състезание „Най-добър млад строител“

76 ученици от 16 български града мерят сили днес в националния кръг от състезанието „Най-добър млад строител“, което се провежда за първи път в Русе. Негов домакин е Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Пеньо Пенев“ – Русе, а надпреварата протича в ОЗК „Арена“.

„В строителната професия вие създавате красота и функционалност от нищото - застанали пред гладкия терен или стена. Но това, което правите с ръцете си, остава и след вас и ви надживява също като творбите на изкуството. Надявам се да сте почерпили вдъхновение от архитектурата и духа на Русе и да съумеете да го претворите днес“, каза кметът Пенчо Милков.

Директорката на ПГСАГ в Русе инж. Камелия Денчева пожела на участниците дръзновение и хъс.

Възпитаниците на различните професионални гимназии в страната ще се състезават в няколко направления- „Сухо строителство“ за създаването на конструкция от гипсокартон, „Мазилки, шпакловки и бояджийски работи“, където участниците могат сами да създадат цветовете, с които искат да работят, „Облицовки и настилки“ – там комисията ще следи строго за фугирането на плочки, спазването на хоризонталите и вертикалите на поставянето им, „Зидария“, за която състезателите ще работят 2 часа, и „Геодезия“.

Строителните материали са осигурени от фирми-дарители, а от Камарата на строителите в България са подготвени награди за най-добрите участници.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов