Активни млади хора се обучаваха по проект „Младежките парламенти – къде сме ние“

Активни младежи от различни младежки парламенти от Русе, Габрово, Ямбол, Димитровград, Силистра, Варна, Шумен и Козлодуй участваха в обучение от 7 до 13 април по проект „Младежките парламенти – къде сме ние“ в град Априлци, на което символични домакини бяха Младежкия парламент в Русе. В рамките на седмица те имаха възможност да се опознаят, да научат за младежките политики на европейско и национално ниво и документите свързани с тях, да споделят опит, добри практики, да започнат създаването на мрежа и модел за функциониране на младежките парламенти, съобразен с българската реалност. По време на срещата участниците имаха срещи с кмета на град Априлци инж. Тихомир Кукенски, който ги приветства на територията на Общината, запозна ги накратко с историята и забележителностите на града, сподели своя опит от работата си като кмет. Освен разговор по темата, на младежите им беше интересно да поговорят с кмета и за ролята на младите хора в местното самоуправление, проблемите на младежта в България, трудностите и предизвикателствата на младите хора в по-малките населени места. Интересна и ползотворна бе срещата им с техни връстници от Средно училище „Васил Левски“ в град Априлци. Участниците в проекта им разказаха за дейностите на младежките парламенти и ги мотивираха да започнат създаването на младежки парламент в Априлци.

Всички дейности се проведоха с методите на неформалното образование, като ролеви игри, театрални техники, световно кафене, работа по групи и други, а през един от слънчевите дни младежите направиха поход до хижа „Плевен“.

В края на обучението младежите планираха бъдещи съвместни дейности и проекти, както и нови срещи. Проект „Младежките парламенти – къде сме ние“ се реализира от Сдружение „Вдъхновение“ и се финансира от ЦРЧР по програма „Еразъм +“.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов