Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер е на работно посещение в Русе

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер посети Русе. По време на срещата си с него кметът Пенчо Милков акцентира върху значението на Русенския университет като основен двигател за развитието на новите технологии в региона и подготовката на квалифицирани кадри в широк спектър от специалности.

„Русе има големи производствени традиции и това се доказва от  автомобилната индустрия, която се развива в града ни днес. От тапицерии, през скъпи ключалки и камери за задно виждане, до глави на двигатели", каза кметът. Той допълни, че наскоро още една немска компания е проявила интерес да разшири производството си в Индустриалния парк.

Според министъра една от основните цели на Плана за възстановяване и развитие е да субсидира именно изграждането на довеждаща инфраструктура до индустриалните зони. „Ключова ще бъде не инициативата на държавата, а самите оператори, които ще трябва да докажат пред нея ясно изразен  инвеститорски интерес“, допълни Лорер.

Двамата приветстваха и гостите на конференцията „Иновации и растеж“ в сградата на Регионалната библиотека “Любен Каравелов”. На нея бяха представени възможностите за подкрепа и финансиране на бизнеса, които новосъздаденото министерство предвижда посредством Фонда на Фондовете, Българската банка за развитие и европейските програми.

Сред организаторите на събитието е Русенската търговско-индустриална камара, която днес навършва 132 години от основаването си.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов