Русенско участие на Международен форум за културен туризъм

След две години прекъсване Велико Търново отново бе домакин на Международното изложение „Културен туризъм“, което се провежда до 16 април включително в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“. Туристическата борса посреща стотици участници и гости от цяла България и от още девет държави. Изложението е единственото на Балканите, което е специализирано в областта на културния и творчески туризъм. Сред официалните гости бе и областният управител на Русе Анатоли Станев. В разговорите си с участниците той бе категоричен, че трябва да се обърне повече внимание на алтернативния туризъм, а Северен централен район предлага отлични условия. Станев счита още, че трябва да се наблегне на маркетинга и рекламата на културния туризъм, като дейностите се фокусират върху различните целеви групи. „Област Русе предразполага за целогодишен туризъм, въпросът е да привлечем туристите и да ги задържим в региона, но това може да стане само с предлагане на качествен и комплексен продукт. Хората искат да видят много и различни неща – ние трябва да им го предложим“, каза Станев и поясни, че все пак трябва да се замислим за по-силно популяризиране на историческото ни минало и традиции. Той предлага и изграждането на туристическа мрежа от културно-исторически обекти и съответно създаването на свързани продукти. Целта е по този начин да се възобновят вече позабравените, както и да се създадат напълно нови и достатъчно атрактивни маршрути.

Изложението включваше и щандове на общини и НПО-та. Областният управител посети и щанда на Община Русе.

В рамките на следващите няколко дни експертите, сред които и от Областна администрация – Русе, ще дискутират предизвикателствата пред културно-историческия туризъм и последствията от кризите, както и влиянието на новата геополитическа обстановка. Същевременно представителите па посолствата на държави емитиращи туристи в България ще проведат презентационни програми и работна среща с представители на Министерството на туризма за съгласуване режимите за международните пътувания между партньорите.

Благлослов отслужи отец Славчо Иванов, а изненада за присъстващите бяха малките лазарки от ОУ „Петко Р. Славейков“, „Джуниър Бенд“ към СУ „Емилиян Станев“ и хор „Ангелски гласове“. Организирани са много съпътстващи прояви за посетителите с атрактивни възстановки, работилници, изложби и приключенски игри. Изложение „Културен туризъм 2022” се организира от Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“ и Община Велико Търново. За всички участници и гости тази вечер в 21.00 часа ще бъде излъчен аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов - звук и светлина”.

На събитието присъстваха още заместник-министърът на туризма проф. Мариела Модева, дипломати, областни управители, кметове и водещи експерти в сферата на туризма и културата. „Имаме огромен потенциал и ресурс и сме ориентирани към много активен маркетинг и съответната реклама. Притежаваме ресурси наред с Италия и Гърция, но сме далеч зад тях като предпочитана дестинация. На неформална среща на министрите в Дижон бе обсъдено възобновяването на културните маршрути и днес се поставя рестарт. Екипът има подготовката стратегически да се подчертае важността на културния туризъм и да му даде рестарт“, категорична бе проф. Модева.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов