Пенчо Милков: Тежкият трафик около Дунав мост е национален проблем

Не бива гражданството на Русе да се справя само със ситуацията, категоричен е кметът

„Тежкият трафик около Дунав мост не е проблем само на Мартен, Сандрово или жителите на Русе, това е национален проблем. Оттук само за ден минават 2400 тира от цялата страна, Европа и Азия“. С тези думи кметът на Русе Пенчо Милков се обърна към протестиращите граждани, които блокираха участъка от входа на Мартен до кръговото на Безмитна зона и настояха опашката от тирове да бъде преместена от път II-21 Русе – Силистра.

До 2016 г. тировете изчакват реда си за Дунав мост на бул. „България“, когато междуведомствена комисия взима решението за преместването  им.

Според Пенчо Милков и двете места са неподходящи, тъй като бул. „България“ се явява във вътрешността на града, а пътят Русе-Мартен е от жизненоважно значение както за жителите на Мартен и Сандрово, така и за хилядите работещи и бизнесите в Индустриална зона „Тегра“, Свободна зона-Русе и „Индустриален парк – Русе“.

Макар пътят да е от републиканската пътна мрежа и в Община Русе да не постъпват приходи от ТОЛ такси и такса "Дунав мост", общинското ръководство не е спирало да действа за решаването на проблема. Кметът на Русе посочи, че пред всяко от правителствата и ресорния министър е отправяно с писма и в лични разговори искането за постъпване на част от приходите от Дунав мост в местния бюджет за възстановяване на инфраструктурата.

Кметският екип работи за облекчаването на трафика и чрез изграждане на голям буферен паркинг. Благодарение на тези усилия, през 2021 г. правителството отпусна 3 млн. лв. за изграждането на паркинга, а наскоро постъпи и официално инвестиционно предложение за строителството на такъв върху общински имот от 160 дка за минимум 700 тира.

"Служебно изготвяме подробен устройствен план“, обяви Пенчо Милков. Той разчита, че действията му ще бъдат подкрепени с административни мерки и трафикът ще бъде разпределян и във вътрешността на страната  - Бяла, Велико Търново и Стара Загора.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов