Последствията за родната икономика от войната в Украйна обсъдиха КНСБ и областна управа

Последствията за родната икономика от войната в Украйна бяха сред темите, които обсъдиха областният управител на Русе Анатоли Станев и областният координатор на КНСБ Боянка Димитрова. Двамата разговаряха за риска пред българските фирми, работещи най-вече в сферата на строителството и металургията. Опасенията са провокирани от намалените доставки на метали и строителни материали. Въпреки това Станев увери, че правителството работи по всякакви сценарии, така че да не се допуснат фалити на компании. „Мерките, които се предприемат на национално ниво, са комплексни и достатъчно ефективни“, коментира областният управител.

„Сътрудничеството ни с областна администрация през годините е било на много високо ниво. Неведнъж сме организирали съвместни форуми. За бъдеще отново ще разчитаме на взаимна подкрепа за благосъстоянието, отстояването и защитата  на правата на работещите в региона на областта“, каза Боянка Димитрова. „Необходимо е развитие на ефективен социален диалог между работници, синдикати и държава на всички управленски равнища за постигане на разумен и справедлив баланс между труд и капитал, между мениджмънта и работниците“, категоричен бе Станев.

В срещата участваха още Христина Димова, представител на Федерация на строителите към КНСБ и Пламен Атанасов, който е областен координатор на Синдиката на българските учители.

Предвидено e утре в късния следобед областният управител Анатоли Станев да се срещне и с президентът на КНСБ Пламен Димитров, който преди това ще се срещне с протестиращите от строителния бранш на Дунав мост.

Припомняме, че КНСБ е най – голямата представителна организация на работниците и служителите в България. В област Русе синдикалните членове са около 7000. Най-многочислена е членската маса в сектор образование като включва освен педагогическия, непедагогическия и помощен персонал. В национален и регионален план е развито отлично взаимодействие с общината и са договорени много добри условия в колективните трудови договори. Следват работещите в здравеопазването – болници, училищно и детско здравеопазване, РЗИ и социалните услуги. Има изградено и силно представителство на КНСБ в бизнес структурите в региона и страната.

По настояване на КНСБ – Русе предстои тристранна среща, на която ще бъдат договорени новите заплати в сферата на детското и училищно здравеопазване.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов