Вигенин: В Русе е създадена ефективна организация за приемане на бежанци

В Русе е създадена една много ефективна организация за регистрирането и приемането на украински мигранти при пристигането им в страната. Това обяви по време на посещението си в крайдунавския град заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин. Той посети временния център за подпомагане на бягащите от конфликта от Украйна, намиращ се на Централната жп гара в Русе, както и пункта за предварителен прием на ГКПП „Дунав мост“. На място заместник-председателят на Народното събрание се увери, че в посрещането на бягащите от войната са включени абсолютно всички институции, организации и доброволци. „Това, което виждам в Русе, е пример за една много добра организация. Причината за това е и много добрата координация между областния управител и кмета“, коментира Вигенин. Той подчерта и ролята на служителите от местната и държавна администрация, които също са постоянно на терен. Вигенин коментира още, че отговорност както на правителството, така и на Народното събрание е да се ускори работата по създаване на нормативна база, която да облекчи набирането на доброволци, тъй като проблемът, пред който сме изправени няма да свърши толкова бързо. „Това е добър повод отдавна чакани нормативни промени да се реализират, за да може наистина да облекчим дейността на БЧК“, сподели още Вигенин. Заместник-председателят на Народното събрание каза още, че преди всичко в България влизат жени с деца и възрастни хора, които имат нужда от нашата солидарност и подкрепа. „Много бих искал да не се правят опити да се създава негативно отношение към тези хора. Те не бягат от добро и ние като гостоприемен народ трябва да направим нужното те да се чувстват добре тук“, заяви Вигенин и допълни, че се прави всичко необходимо децата да започнат обучение, а желаещите да започнат работа да бъдат наети. „Стъпка по стъпка България създава една добра организация и това, което виждам в Русе днес ми дава надежда, че се справяме добре“, категоричен бе Вигенин. „Както много пъти бе подчертано и от кризисния щаб към Министерски съвет правителството търси дългосрочни решения, а не временни мерки“, каза от своя страна областният управител Анатоли Станев, който придружаваше заместник-председателя на Народното събрание. Вигенин напълно подкрепя и необходимостта от хуманитарна помощ, изразяваща се най-вече в храни, медикаменти, бронежилетки и каски. Визитата е част от поредица посещения на Вигенин, като през следващата седмица се предвижда той да бъде в Дуранкулак и Варна.

По последни данни от началото на войната в Украйна през ГКПП „Дунав мост“ при Русе са влезли малко 72 000 души, което е около 50% от всички украинци, бягащи от конфликта, влезли в България. За изминалото денонощие влезлите при Русе са 879 души. Временна закрила на пункта при Русе е била предоставена на малко над 5000 души.

По време на посещението си в Русе Вигенин бе придружаван и от кмета на Община Русе Пенчо Милков. Обсъдени бяха и евентуални решения за намаляване на колоните от камиони в района на границата.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов