Десислава Атанасова: Фискалният резерв на страната удари абсолютно дъно!

Народните представители от ПП ГЕРБ-Русе поставиха акценти върху проблемите в държавата

Фискалният резерв в държавата е ударил абсолютно 12-13-годишно дъно, това заяви на пресконференция днес народният представител от Русе и председател на парламентарната  група на ПП ГЕРБ Десислава Атанасова.  Тя показа публично достъпната информация от сайта на БНБ, откъдето е виден баланса на емисионното управление, в който ясно е посочено, че фискалният резерв е 4,707.6 млн. лева. Това опровергава лъжите на вицепремиера Корнелия Нинова за наличие на 11 млрд.лева - фискален резерв, заявиха по време на пресконференцията.

Десислава Атанасова и проф. Михаил Илиев се срещнаха с представителите на медиите, за да заявят тревогата си и позициите по наболелите проблеми в държавата и Община Русе. Сред акцентите на пресконференцията беше темата за избора на гуверньор на БНБ и скандалите с опита да се променят правилата, за да се нагодят към човек с бакалавърска степен на образование, чиято „докторска дисертация” се легализира в деня и по време на изслушване на кандидатите от Бюджетната комисия. Аз съчувствам на г-н Гюров заради унижението и търпението, което е трябвало да прояви и не знам как ще има силата и авторитета да иска подкрепа на каквото и да е решение от името на собствената си парламентарна група, каза Десислава Атанасова.

„Това правителство „доказа” своите възможности и колкото по-дълго се опитва да запази властта си, толкова по-зле за българските граждани. Предсрочните избори предстоят и даже са закъснели и темите, които будят разногласия в тази коалиция, ще се задълбочават. Единствено Демократична България все още не са заявили при какви условия биха напуснали тази коалиция. Те са по-ниски от тревата и по-тихи от водата. Чудя се те нямат ли червена линия, която са поставили пред себе си, като и червена линия за своите избиратели. Украйна не е ли такава червена линия? Реформите не са ли такава червена линия? Промяната в Конституцията все още не е случила, не се е случила и съдебната реформа?” - коментира г-жа Атанасова.

Тази коалиция не само има проблем помежду си, тя има проблем между националното и регионалното ниво на функциониране. Кметът на Русе и министър от Русе са във война в социалните мрежи по отношение на няколко теми:
Летище-Русе – министър Събев обвини директно кмета на Русе в лъжа. Кметът пък обвини правителството, Министерство на финансите и Европейската комисия в абсолютно бездействие и безпомощност. Само себе си не обвини за бездействие, за сроковете, които общината очевидно е изпуснала. Последното, което кметът направи, е да ми изпрати едно писмо, с което се опитва да прехвърли топката към законодателната власт.  Иска се да изготвим законодателни предложения, така че да създадем предпоставки стопанисването и експлоатирането на Летище-Русе да бъде възложено в най-кратки срокове, разкри Дисислава Атанасова и посъветва г-н Милков да се обърне към депутатите от партията си, тъй като те имат не само най-малка активност в изказванията в НС, но и законодателните им инициативи клонят към нула.

Търпението на русенци е изправено пред изпитание и заради тапите от тирове, по които нито общинската, нито областната управа правят нещо реално,  коментира Десислава Атанасова другата болна за града тема, илюстрираща хаоса и разнобоя в държавата. Тя показа и отвореното писмо на бизнеса по жизненоважния въпрос и припомни обявените уж за „решени” през юни миналата година проблемите с буферния паркинг и отварянето на ро-ро терминала на среща между бившия областен управител на служебното правителство Борислав Българинов и кмета на Русе Пенчо Милков. До днес нищо не се е случило.

Дългоочакваният път Русе – Велико Търново беше третият акцент в изказването на Десислава Атанасова. На фона на слоганите на някои от управляващите в момента партии, че „асфалт не се яде” и заявките, че ще се изграждат мостове, тунели, магистрали, едва ли не по един на всяка година от управлението,  живеещите в района на Русе и Търново, трябва да започнат да задават въпроси, още повече, че сроковете, за които в момента се говори вече са изтеглени към 2030 година. „Още очакваме онази контактна точка между България и Румъния, която трябваше да бъде изяснена до края на месец март”, припомни Атанасова в подкрепа на тезата, че всички предизборни балони на това правителство вече се пукат.

Народният представител проф. Михаил Илиев запозна медиите със зададените от него въпроси към министри и свършеното в подкрепа на Русе. Той отчете питане към министъра на околната среда Борислав Сандов за чистотата на въздуха; въпрос към министъра на регионалното развитие Гроздан Караджов за изграждането на автомагистрала Русе-Велико Търново;  към министъра на транспорта Събев за забавянето на строежа на летището в Щръклево, както и въпроси към ресорните служи по повод получени сигнали за корупционни практики в голям размер. Чрез осигуряване на голямо спонсорство от страна на народните представители от ГЕРБ е подпомогнато обучението на децата във всички русенски училища по роботика, чрез което е дадена възможност не само да се обучат учителите, но и да се стартират дейности с реални развойни системи в училищата.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов