В Русе се проведе първото за годината състезание по всестранна езда

През уикенда Русе бе домакин на Националния турнир по всестранна езда за Купа „Русе“ - първото по рода си за тази година състезание в най-тежката и атрактивна дисциплина. Организатор на проявата бе Сдружение „Ездови клуб Кентавър – Русе“ със съдействието на Българската федерация по конен спорт и Община Русе.

В турнира взеха участие 25 състезателни тандема от клубовете „Калоян 92“ – Арбанаси, „Кабиюк“ – Шумен, „Варна СККС“ – Варна, „Олимпик“ – София, „Конкур“ – Ихтиман и домакините от „Кентавър – Русе“.

Като първо състезание за годината турнирът се проведе в къс формат. Това даде възможност на опитните състезатели да проверят моментното състояние след паузата през зимния сезон, а на начинаещите постепенно да навлязат в дисциплината.

Домакините от „Кентавър – Русе“ бяха представени от Лидия Желязкова с кон Армагедон, Божидара Илиева с кон Джеронимо, Марина Илиева с кобила Галерия и Александра Недялкова с кон Вранглер. Успешен беше дебютът в дисциплината за сестрите Марина и Божидара Илиеви, които завоюваха съответно трето и второ място в клас „Деца до 14 години“.

В Клас 1* първото място завоюва Марин Димитров от клуб „Варна СККС“ с кон Дрейк. Клуб „Калоян 92“ – Арбанаси си тръгна с три призови места – в Клас Група Б първа се класира Паулина Жекова с кобила Клада, в клас „5-годишни коне“ първото място грабна Йоана Тодорова с кон Конфуций, а Лоугън Саундърс с кобила Кели завоюва първото място в клас „4-годишни коне“. При аматьорите първа се класира Александа Юнг с кобила Фуие Блю от клуб „Конкур“ – Ихтиман. Всички класации можете да видите в сайта на Българската федерация по конен спорт.

През 2022 г. Русе ще бъде център на всестранната езда и от състезанията тук ще се определят участниците в националните отбори и международните турнири. „Кентавър – Русе“ ще бъде организатор на още четири състезания, три от които са държавни първенства в седем различни нива. Ето и датите:

20.04 – 01.05. Държавно първенство по всестранна езда за класове 1* и група Б

и Съпътстващи турнири за останалите класове

13.08 – 14.08. Национален турнир по всестранна езда за Купа Кентавър

09.09 – 11.09.       Държавно първенство по всестранна езда за класове „Деца“, „Аматьори“ и „Пони“ ездачи и съпътстващи турнири за останалите класове

28.10 – 30.10. Държавно първенство по всестранна езда за класове 3*, 4 и - годишни коне и съпътстващи турнири за останалите класове.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов