Недостигат жизненоважни медикаменти в аптеките

Животът

11-04-2022, 09:00

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Повишено e търсенето на йодни препарати в аптеките

Нови сигнали постъпват за недостиг на жизненоважни медикаменти. Близо половин година терапията за децата с астма е дефицитна по аптеките. Йоанна, майка на три деца, две от които с астма, казва, че да си родител на дете с хронично заболяване в България е трудно, защото лекарствата и за поддържащо лечение, и за спешни ситуации често липсват, съобщава БТВ.

„Това е стрес и постоянно напрежение. Аз винаги живея с препарат за няколко месеца напред, защото когато го няма, а на мен ми трябва сега, алтернативата ми е много високорисково лечение с кортикостероид в болница“, разказва Йоанна.

Липсващите лекарства са единствените, които се прилагат при деца с астма, казват лекари. Фармацевти казват, че сериозни проблеми с доставките има от половин година. Единият медикамент липсва напълно, а другите два са налични периодично в малки количества.

В аптеките липсват и някои антикоагуланти. В списъка с дефицитните лекарства с временно спрян износ в момента има 87 лекарства. Част от тях са срещу съсирване на кръвта.

Изпълнителната агенция по лекарствата е изпратила запитване към притежателите на разрешителни за употреба на липсващите лекарства.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)