Гранола - какво ли се крие зад примамливите опаковки с този надпис в здравословните магазини? Едно натурално, богато, хрупкаво мюсли, идеално за закуска на ранобудни деца през уикенда, категорична е д-р Емилова.
Можете да си го направите и сами. Ето какво може да съдържа (не е задължително всичко това да го има в гранолата, разбира се.). Основата - няколко вида ядки по 150 г всяка:
овесени, пшенични, ечемичени, ръжени.
Също така - сурови бадеми и лешници по 50 г.
Минаваме към плодовете: сушени червени боровинки, сушени кайсии, сушени череши и стафиди по 50г.
Прибавете 3 супени лъжици прясно смляно ленено семе - по желание. Може и смлени слънчогледови семки.
Направете заливка от равни части мед и вода - непълна кафена чашка.
Натрошете ядките и ги смесете в купа. Залейте с медената вода. Разбъркайте и изпечете във фурна на 180 градуса за 20 минути върху хартия за печене. Някои хора слагат и малко олио от гроздови семки, това е въпрос на избор.
Разбърквате от време на време. Като изстинат, смесете ги с плодовете, по-едрите - нарязани.
Гранолата можете да залеете с ядково мляко и да добавите пресни плодове, каквито обичате - например ягоди.
Да ви е сладко, прекрасни почивни дни, е пожеланието на д-р Емилова.