След протести: Забраняват спиране на тирове между кръстовищата на Дунав мост и Индустриалната зона

Нова временна организация на движението в района на ГКПП „Дунав мост“ при Русе предстои да бъде създадена в следващите дни. Това стана ясно от проведен днес брифинг на областния управител Анатоли Станев, неговия заместник Людмил Христов, заместник-кмета по комунални дейности инж. Димитър Недев и директора на Областното пътно управление инж. Стамен Савов. Още в началото на следващата седмица се предвижда от км. 0+0 до км. 0+720 от път II-21 Русе – Силистра да се поставят знаци, забраняващи спирането на тежкотоварни моторни превозни средства с общо тегло над 10 тона в участъка. Мярката идва след поредните оплаквания на граждани, свързани със затруднения в придвижването от Мартен към Русе. Знаците ще бъдат изработени от Община Русе и ще бъдат монтирани в най-кратки срокове, като целта е това да се случи още през уикенда. Според анализ на институциите именно между кръстовището на Дунав мост и това на Индустриалната зона стават най-големите задръствания. Властите са категорични, че предприемат необходимите мерки за недопускане образуване на повече тапи в района, като на място ще има и служители на пътна и гранична полиция, както и представители на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“. Те ще контролират процеса на място.   

При необходимост автомобилите ще бъдат спирани още в района на община Бяла. Там възможност за изчакване е осигурена за около 70 – 80 камиона. Областният управител Анатоли Станев е в контакт и с останалите си колеги, като идеята е да се приложи една добре позната схема най-вече от зимния сезон и при интензивен трафик тировете да изчакват в областите Велико Търново и Стара Загора.

Същевременно областният управител е в контакт и с властите в Гюргево. По-рано през деня той проведе разговори с председателя на Окръжния съвет Думитру Беяну и префекта Флорентина Станкулеску. Идеята е на вход Румъния да заработи още един кантар и така техният брой да стане три. По този начин се цели по-бърза обработка на документите на тежкотоварните автомобили, което би трябвало да рефлектира и в намаляване на опашките от българска страна.

Заместник-кметът на Община Русе Димитър Недев обяви, че се работи и по създаването на голям буферен паркинг в близост до Дунав мост, където ще има места за около 700 места за камиона.

По-рано през деня областният управител Анатоли Станев заедно със заместника си Людмил Христов и заместник-кметовете на Община Русе Златомира Стефанова и Димитър Недев проведоха среща с институциите от региона, имащи отношение по решаване на проблема.Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)