Инвестират 14 милиона лева в подобряване на ВиК инфраструктурата до края на 2026 година

Над 14 милиона лева предстои да бъдат инвестирани в подобряване на ВиК инфраструктурата в Русенско до края на 2026 година. Това стана ясно от провелото се по-рано днес редовно заседание на Общото събрание на Асоциацията по водоснабдяване и канализация, което бе водено от областния управител Анатоли Станев, който е и неин председател. Най-много средства близо 38% от общия бюджет се планира да бъдат разходени през следващата година. Тогава се очаква да се вложат малко над 5.4 милиона лева. Те ще бъдат предимно използвани за ремонти и изграждане на нови водопроводи и канализационни тръби, сградни отклонения, водоснабдителни помпени станции, резервоари и пречиствателни станции за вода.

През тази година се очаква разходите да са приблизително 4.8 милиона лева. Малко над 73% от всички инвестиции през годините ще бъдат за територията на община Русе. Става дума за около 10.4 милиона лева.

От заседанието стана ясно още, че ВиК операторът обслужва 219 подземни водоизточника, от които 165 са в режим на редовна експлоатация, а 54 са резервните. Всички те са обхванати със 105 измервателни уреда, като всички водоизточници са с редовни разрешителни за водовземане и достатъчен срок на валидност. На всички водоизточници в експлоатация или на групи кладенци разположени в една зона и на входа за населени места се извършва измерване на водните количества. Общата дължина на обслужваните довеждащи водопроводи е 649 км., а дължината на обслужваната водопроводна разпределителна мрежа е 1980 км. Същевременно се поддържат 111 помпени станции с обща мощност над 23 000 кВт, 119 напорни водоеми с общ обем от близо 74 000 кубически метра, 16 напорни резервоара с общ обем над 2500 куб. м. и 53 черпателни водоема с обем от над 10 000 куб. м. По думите на главния секретар на ВиК Асоциацията Пламен Спасов тези данни са поредният показател, че обособената територия на област Русе се нарежда сред първите най-водоснабдени зони в страната и с една от най-дългите водопроводни разпределителни мрежи. В годините след 2015-а и по-конкретно след сключването на договора между „ВиК“ ООД-Русе и Асоциацията по ВиК са подменени над 125 км тръби от водопроводната преносна и разпределителна мрежа. Въпреки това има участъци със стари етернитови тръби, които дават чести и продължителни във времето аварии. Точно затова се извършват и част от посочените инвестиции. От своя страна директорът на ВиК оператора д-р инж. Сава Савов даде за пример дейността на Асоциацията по ВиК и посочи, че е сред пионерите в почти всяко начинание в страната.

В заседанието участваха още заместник областният управител Людмил Христов, кметове и заместник-кметове на общините от региона, както и експерти от различни институции, работещи във ВиК сферата.

 

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)