На Дунав мост задържаха пратка с 16 котки и кучета с нередовни документи

Животът

04-04-2022, 09:00

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Площадка за домашни любимци правят в Благоевград

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е задържала пратка с 16 домашни любимци - котки и кучета, при опит да преминат българо-румънската граница с нередовни документи. На ГКПП-Дунав мост комисия от служители на БАБХ с спряла за проверка специализирано транспортно средство за превоз на домашни любимци.

Придружителят на животните е представил на контролиращите паспорти за всички животни, но при проверката се установява, че попълнените данни са непълни, липсват и сертификати за превоз. Паспортите на животните са задържани за допълнителна проверка в ОДБХ–Русе, на превозвача е издаден акт за административно нарушение.

Във връзка с установените нарушения БАБХ е потърсила съдействие от „Икономическа полиция“, а събраните данни ще бъдат предадени на прокуратурата.

Животните са настанени в регистриран, съгласно законодателството приют, до приключване на проверката.

Задържането на животните на Дунав мост е част от масирана акция за проверка на шест ГКПП в страната (Дунав мост, Дунав мост 2, Калотина, Оряхово, Силистра и Дуранкулак) за незаконно транспортиране на животни. Действията са по заповед на изпълнителния директор на БАБХ по повод зачестили сигнали за нелегален транспорт на живи животни, в частност домашни любимци – кучета и котки, и коне. В акцията са проверени около 70 пратки с животни.

Комисията, проверяваща транспортираните животни на Дунав мост е върнала в мястото на отпътуване още една пратка с домашни любимци (общо 53 кучета и котки), заради несъответствия в предоставените за тях данни. 

На българска територия не е допуснат кон с нередовни документи, превозван от румънски граждани с нелицензиран транспорт от Румъния.

Проверяващите на ГКПП Дунав мост 2 са издали на място акт на български гражданин за транспортиране на животни без ветеринарномедицински сертификат и липса на сертификат за продължителни пътувания, превозващ домашни любимци в неодобрено и нелицензирано за целта транспортно средство.

 Снимка на Деня

Аспарухово отбеляза Кръстовден