Започна националното състезание “Най-добър млад керамик“

Днес в Художествената галерия в Русе започна националният кръг на състезанието „Най-добър млад керамик“. То се организира от Министерството на образованието и науката, а негов домакин за пети пореден път е ПГСАГ „Пеньо Пенев“ - Русе.

В надпреварата се включиха 17 ученици от 8 до 12 клас от 6 български града – Русе, Нови пазар, Шумен, Елин Пелин, Силистра и Ямбол. За няколко часа те трябва да работят по предварително зададената тема „Форми, вдъхновени от природата“ и да създадат керамични изделия по готови идейни проекти.

„За Русе е чест да бъде домакин на подобно състезание, в което толкова талантливи млади хора показват творческия си потенциал“, каза заместник – кметът Енчо Енчев.

Той пожела успех на младите творци и ги увери, че трудната професия, която са избрали, никога няма да ги остави без препитание.

Професионално жури в състав гл. ас. д-р Kрасен Троански, катедра „Порцелан и стъкло“ на Националната художествена академия - София, ас.д-р Елизар Милев, катедра „Дизайн на порцелан и стъкло“, доктор по изкуствознание и изобразителни изкуства, и Даниел Иванов – скулптор, автор на паметника на Васил Левски в Русе, ще оцени глинените пластики. Награждаването на най-добрите керамици ще бъде по-късно днес, а отличията са осигурени от МОН.

„Най-добър млад керамик“ е част от националните състезания по професии в календара на Министерството на образованието и науката.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов