Общината: Процедурата за инженеринг на анаеробна инсталация в Русе все още не е приключила

Процедурата за възлагане инженеринга на анаеробната инсталация в Русе все още е в ход. Това съобщиха от Община Русе във връзка с даден брифинг по-рано днес от народния представител Десислава Атанасова.  Тя изпрати на Министерството на вътрешните работи и на премиера Кирил Петков сигнал за нередност при провеждането на обществена поръчка за изграждането на анаеробна инсталация за отпадъци в Русе, достигнал до нея анонимно. 

От Общината обясниха, че оферти за участие са подадени от общо 8 дружества, като критерият за възлагане на обществената поръчка е „най-ниска цена“. Към участниците са поставени единствено общи изисквания, които да показват възможността им да изпълнят поръчка с такива характер и мащаб.

С предходно Решение за избор на изпълнител от участие в процедурата са отстранени 7 участници. Решението е обжалвано от 3-ма от тях и работата на Комисията е разгледана както от Комисията за защита на конкуренцията, така и в последствие от Върховния административен съд, като е потвърдено с влязло в сила решение отстраняването на шестима от участниците в процедурата. По отношение на останалите двама участници - ДЗЗД "БИОГАЗ РУСЕ 2021" и Консорциум "Анаеробна инсталация", КЗК и ВАС са възприели, че извършеното от комисията оценяване не е в достатъчна степен мотивирано, поради което са дадени указания взетото решение да бъде преразгледано в частта, касаеща единствено офертите на тези двама участници (т.е. нито КЗК, нито ВАС са открили конкретни нарушения на работата на комисията или допуснато нарушение на материалния закон, а констатациите им са насочени единствено към пълнотата на извършените действия).

Пред контролните и съдебни органи е представена цялата преписка по процедурата, включително представените оферти. Същите са разгледани и нито КЗК, нито ВАС са открили нарушения от такава степен, които обективно да мотивират отстраняването на посочените двама участници от процедурата. Нещо повече – всички останали участници, пряко заинтересовани от решението на Възложителя, са имали възможност да се запознаят с цялото съдържание на офертите и пред КЗК и ВАС да посочат точни, ясни и конкретни основания за отстраняване на участниците ДЗЗД "БИОГАЗ РУСЕ 2021" и Консорциум "Анаеробна инсталация"от процедурата за възлагане на обществената поръчка, но такива конкретни възражения не са навеждани в хода и на двете производства, се казва още в становището на Общината.

Всички обстоятелства по дотук извършените действия по възлагане на обществената поръчка са обществено известни и достъпни, чрез пряк и неограничен достъп в профила на купувача на Община Русе, каквито са и изискванията на Закона за обществените поръчки, като решенията на КЗК и на ВАС също могат да бъдат открити на официалните интернет страници на институциите.

В други общини подобни процедури са се развивали по следния начин:

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)