Теодосий Теодосиев: Прочитането до девети клас на поне 1000 книги е сред формулите за успеха

Прочитането до девети клас на 1000 книги от поне 600 страници всяка. Това е сред формулите за успеха според неповторимия, „златния“ учител по физика и приложна математика Теодосий Теодосиев, по-известен като Тео. Той се срещна днес с русенци в зала „Европа“ на Доходното здание. Всеки имаше възможност да си поговори и да обмени идеи с този изключително мъдър човек, за когото моралът, познанието, достойнството и силата да отстояваш позициите, са водещи ценности. Лично да го поздравят дойдоха заместник областният управител Людмил Христов и кметът на Община Русе Пенчо Милков.

„Изключителна чест и удоволствие е да бъда тук и да се запозная с Вас. Радостен съм, че имам възможността лично да изразя възхищението си и уважението към това, което правите. Вие не само подготвяте учениците и вашите възпитаници за редица международни състезания и олимпиади от най-висок ранг, но ги възпитавате в принципи, които ще им бъдат полезни цял живот“, каза заместник областният управител Людмил Христов. Той благодари на Теодосий Теодосиев за приноса му към българското общество и световната наука. „Пожелавам Ви дълги години да имате силите да напътствате всички тези млади хора, които преминават през Вашата школа. Вие създавате мислещи хора и това е най-важното. Вие създавате в тези хора знания, които им дават увереност. Наистина, няма нищо по-хубаво за едно общество да има талантливи деца, които да успеят да развиват своя потенциал чрез Вас. Надяваме се, че те ще бъдат гръбнакът на нашето общество и ще бъдат движеща сила на страната ни. Продължавайте все така да бъдете будителят на нашето съвремие“, допълни още Христов.

От своя страна кметът Милков заяви, че е щастлив, че е успял да се  срещне с подобна забележителна личност. „Днес успяхте да запалите пламъчето на знанието в много русенски сърца“, сподели още кметът.

Теодосий Теодосиев е в Русе по покана на ръководството на ОУ „Отец Паисий“. Не случайно ненадменният физик, оставил трайна следа в световната наука, идва точно в крайдунавския град. За него това е един от будните градове, който се е превърнал в европейски още докато е бил под Османско владичество. Освен това Тео има и много хубави спомени от тук, свързани с наученото от неговата колежка Руска Драгнева. За него тя е била велика учителка, търсеща съвършенство във всяко нещо, човек, който се е ползвал с безпрецедентното уважение на цялата гилдия. След Русе подобни лекции ще се проведат в Пловдив и София, а целта им, макар да звучи много простичко, е безкрайно сложна – хората да разберат, че в живота има смисъл. „Смисълът на живота трябва да се намери, твърде много хора водят твърде безсмислен живот“, сподели Теодосий Теодосиев. „Тук е мястото, където наистина може да се чуят младите. Моят баща казваше трябва да оставиш хората да те използват малко, иначе за какво си им“, допълни още той.

Теодосий Теодосиев разказа пред аудиторията и много случки от практиката, като всички те имаха подтекст и бяха свързани със значението на морала и силата на думите. Той използва множество аналогии, така че да пренесе публиката в едно напълно различно, но определено напълно смислено измерение, измерение на рационалното и на жаждата да бъдеш уникален сам по себе си, без да подражаваш на когото и да е.

Директорът на ОУ „Отец Паисий“ Биляна Алексиева припомни някои от емблематичните цитати на Тео. „Трябва да имаме повече вяра, повече близост, като че ли се дистанцирахме през последните две години“, каза тя. Зад българските дипломи стои българския гений, ние сме горди с нашите възпитаници – нашите русенски деца и нашето българско бъдеще. Полагаме усилия, правим всичко възможно тези деца да получат най-доброто, да няма страх сред тях, но да има повече свобода. Опитваме, дано да успяваме. Благодарение на пламъка, който запалват българските учители, с подкрепата на родителите и обществото, българското дете и българският гений ще просъществуват, защото ние можем. Това се вижда в нашите деца“, категорична бе Биляна Алексиева. Тя допълни още, че огънят си гори, но трябва отново да бъде разпален по-силно.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов