В Караманово ще почетат паметта на героя Асен Илиев

Животът

30-03-2022, 08:18

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Празник на виното и любовта съчетаха в Караманово

Жителите на Караманово ще отбележат по подобаващ начин паметта на своя съгражданин Асен Илиев. Тази година на 31 март се навършват 70 години от гибелта на героя граничар. По инициатива на местното население се организира акция по почистване на гробното място на младежа, отдал живота си за България. През почивните дни шестокласничката Румяна Руменова заедно с майка си Емилия Раева боядисаха оградата. В знак на признателност представители на кметството, читалищното настоятелство и жители на населеното място положиха венци и цветя на надгробната плоча.

В навечерието на паметната дата бяха отчетени и резултатите от конкурса за стихотворение, посветено на Асен Илиев. Проявата беше организирана от Народно читалище „Светлина“. Творбата на Емилия Василева се оказа безспорен фаворит в надпреварата и беше удостоена със специалната награда на кмета на Караманово. Първото място беше присъдено на стихотворението на Дария Илиева. Софиянката Таня Димитрова беше отличена с втора награда. Журито присъди третото място на стиховете, написани от Зоя Кирилова. Отличията ще бъдат връчени на тържествената церемония, която ще се проведе пред паметника на граничаря от Караманово. Годишнината ще бъде отбелязана с тържествена заря-проверка. Всички инициативи в памет на Асен Илиев се провеждат под патронажа на кмета на община Ценово д-р Петър Петров.

В мероприятията активно ще се привлекат и подрастващите в Караманово. За патриотичното възпитание на младото поколение ще се погрижи и общинската организация на запасното войнство. За учениците ще се организира поход, който ще бъде съчетан с военизирани игри. Осмен бързина, сръчност и умения за оцеляване участниците ще имат възможност да премерят точния си мерник при стрелба с въздушна пушка.

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)