Община Русе се включи в Национална кръгла маса за нисковъглероден транспорт

Община Русе взе активно участие в Националната кръгла маса на тема „Енергийна ефективност в транспорта и перспективи за използването на нисковъглеродна енергия в Дунавския регион“. Тя е организирана от Русенския университет „Ангел Кънчев“, като специален гост бе зам.-министърът  на транспорта и съобщенията Владимир Върбанов.

„В миналото климатичните промени бяха определяни като опасност, но днес те са реалност. Община Русе работи активно за енергийната ефективност и намаляване на въглеродните емисии в транспорта и съм горд, че имаме привилегията да си сътрудничим с научния капацитет на Русенския университет “, посочи кметът Пенчо Милков. Той допълни, че в резултат на съвместните усилия градът ни отново се доказва като пионер, тъй като в Дома за стари хора "Приста" вече се използва водородна клетка като алтернативно гориво.

Зам.-кметът Димитър Недев представи основните проекти за декарбонизация на транспорта,  по които общинската администрация действа. Заедно с Русенския университет, АДО "Дунав", „Параходство Българско речно плаване" АД, „Общински транспорт Русе“ АД, Българската асоциация за водород, горивни клетки и съхранение на енергия и Българската академия на науките Общината изпълнява т.нар. „водороден проект“ , предвиждащ закупуването на 20 автобуса и модернизирането на тласкач, които ще се задвижват от горивни клетки водород.

През май пък, отново в партньорство с университета и АДО „Дунав“, се организира Иновационен лагер, който ще събере на едно място представители на науката, властта, гражданите и бизнеса. Заедно те ще работят по реални казуси, свързани с транспорта в Русе и региона, и ще създават работещи решения за намаляване на емисиите.

В програмата на днешната Национална кръгла маса  бяха включени доклади на Мария Цанкова от АДО "Дунав", декана и зам.-декана на Транспортния факултет на Русенския университет доц. Асен Асенов и доц. Даниел Любенов.

Сред гостите бяха представители на Технически университет - София, Технически университет Варна, Висшето транспортно училище „Т. Каблешков“, докторанти, студенти, представители на държавната, областната и общинска администрации, на бизнеса и на НПО.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)