Тройно увеличение на електромобилите до 2026 година в България прогнозира Министерство на транспорта

Започна националната кръгла маса, посветена на енергийната ефективност в транспорта, както и на перспективите за използването на нисковъглеродна енергия в Дунавския регион. Форумът се организира от Русенския университет „Ангел Кънчев“ и сред гостите на събитието са заместник областният управител Людмил Христов, кметът на Община Русе Пенчо Милков и неговият заместник по комунални дейности Димитър Недев. В събитието участва и заместник-министърът на транспорта и съобщенията Владимир Върбанов. По негови думи най-важно на днешния форум е да бъдат зададени основните перспективи на база директивите от Европейския съюз за декарбонизация и развитието на екологично чист транспорт, който да отговаря на националните и европейски изисквания. До 2026 година трябва да има приблизително 30 000 регистрирани електрически автомобила, като целта е по-този начин да се намалят вредните емисии и декарбонизацията в България да бъде на необходимото ниво. Към момента в страната са регистрирани по-малко от 10 000 такива автомобила. Обмислят се и различни преференции за собствениците на подобни моторни превозни средства. Сред тях са стимулиращи такси и намалени данъци.

Работи се и активно и по проекта за изграждането на втори мост над река Дунав при Русе. Същевременно от Министерството на транспорта и съобщенията е поет ангажимент за удълбочаване на река Дунав, така че корабоплаването да се извършва целогодишно.

До края на юни се предвижда и пускането на ферибота между Русе и Гюргево. Предприемат се всички действия за възстановяването на ро-ро терминала в Русе, като целта е по този начин да се облекчи автомобилния трафик. Предстои и решение за отваряне на ГКПП от румънска страна.

Колкото до възобновяването дейността на летището в Русе за граждански полети, то стана ясно, че това се очаква да се случи до края на тази година. Вече са отпуснати 2.6 милиона лева и те са намират по сметките на Община Русе. Министерството на транспорта и съобщенията и Община Русе работят заедно за бърз рестарт на функциите на летището. Заместник-министър Върбанов поясни, че предстои обследване на писта, избиране на назамен и летищен оператор, както и назначаване на персонал,  отговарящ на всички изисквания при обслужването на летището.

От своя страна кметът Милков поясни, че се изчаква доклада за т.нар. устойчивост на пистата, което е необходимо условие за възстановяване на полетите. Той обяви и, че има заявени интереси и от други компании за полети. „Когато се възстановява летище, което беше превърнато в поляна не може да си поставяме нереалистични срокове. Необходимо е пълно обследване, предприемане на мерки за сигурност, които да дават възможност на гражданите, качили се в Русе, директно да се качват на други самолети в София – например. Желанието и ежедневната работа са факт“, коментира кметът Милков и поясни, че към момента отпуснатите средства са достатъчни да се възстанови летателната годност на летището. „С мерките, които Общината сама прави, ние имаме летище за леката авиация за самолети до почти 6 тона“, каза още той. Дейностите са финансово определени, налични са и машините за тяхното извършване. Бе пояснено още, че в постановлението на Министерски съвет е записано условие, че сумата може да се използва, когато бъде верифицирана от Община Русе, че не представлява нерегламентирана държавна помощ. Именно затова от Общината са и в постоянен контакт с Министерството на финансите. „Такова нещо не е правено от друга община да общува с Европейската Комисия  и да верифицира, че нещо, което държавата е решила да направи в Русе, не е държавна помощ. Летателната годност за големи самолети ще бъде възстановена.“, категоричен бе кметът.

Домакин на събитието бе ректорът на Русенския университет академик Христо Белоев.

 

 Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)