Първо бебе на украинка се роди тази сутрин в "Медика"

Първо бебе на украинка, пристигнала в Русе, бягайки от родината си заради военните действия там, проплака тази сутрин в Университетска болница „МЕДИКА РУСЕ“.

Момченцето се е родило в 4.58 часа тази сутрин, след като водите на майката изтекли по-рано от планираното. Бебето е с тегло 3040 гр. и е с ръст 48 см. Екипът на отделението, участвал в израждането, се състои от д-р Джордже Стойнев /акушер- гинеколог/, д-р Никола Щерев /неонатолог/ и акушерките Сабриева и Реджебова от отделението по „Акушерство и гинекология“. Терминът на майката е бил за 13 май 202 година, като въпреки преждевременното раждане, за момента и майката и детето и се чувстват добре, казаха от лечебното заведение.

Това е второ дете за 29-годишната Юлия Лисниакивска.  По-голямата и дъщеря Иванна, която е на 7 години, е била настанена на 25 март в отделение по Хирургия на УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“ заради остър апендицит и вече се възстановява след операция.

В момента в лечебното заведение се следят още пет бъдещи майки, които скоро трябва да родят своите рожби.

От началото на военния конфликт през Отделение по Спешна медицина на УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“ са били прегледани 13 възрастни и 3 деца. 6 от възрастните са приети за лечение в Ковид структурата на болницата.

От ръководството на лечебното заведение напомнят на всички украински граждани, че с Решение № 144 на Министерски съвет от 10.03.2022г. е предоставена временна закрила на разселените лица от Украйна. Тя се предоставя от 24.02.2022г. за срок от една година и се получава с изрично волеизявление, но не по-късно от 31.03.2022 г.

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)