Живодар Душков с отличие за приноса си в развитието на историята, културата и просветата в Русе

Малко след навършването на 75 години Живодар Душков бе награден със статуетка с облика на Паметника на свободата от кмета Пенчо Милков за цялостния му принос в развитието на историята, културата и просветата в Русе.

Душков разказа за един от последните си проекти, по който работи с дъщеря си Мира. За участието си в конкурс двамата разработват три литературни маршрута в Русе, разказващи за връзката на български и международни автори с града.

Роден в с. Надарево, Търговищко, и прекарал почти 3 десетилетия във Велико Търново, Душков свързва трайно живота си с Русе. Той е автор на 10 стихосбирки, книгата „И изгревен изглеждаше пасторът. Патриотична поезия и проза“ (2020) и романа „Пъзел“ (2001, 2019). Негови са над 5  белетристични сборника, 20 научни книги, учебници и учебни пособия от областта на историята, 160 научни изследвания и повече от 1300 публицистични и научнопопулярни статии.

Творбите му са включени в антологии и сборници, издадени в Русе, София, Стара Загора, Букурещ, Кишинев, Москва и др. Редактор е на 60 книги и десетки вестници.

Доц. Живодар Душков е носител на Награда „Русе“ в областта на публицистиката (2007), Златно перо на Съюза на българските журналисти (2008), голямата награда на конкурса „Хубава си моя горо, през XXI век“ (2014), Отличие от литературния конкурс „Вишнев цвят – дъх на пробуждане“ (2015), Почетен знак на електронното издание „Червеният ездач“ (2016). Удостоен е със званието „Заслужил доцент на Русенския университет“.

Членува в Съюза на българските журналисти, Съюза на учените и Лигата на българските писатели в САЩ и по света.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов