В Русе ще се проведат Дни на аржентинската култура

Кметът на Русе Пенчо Милков посрещна днес посланика на Аржентина в България Н. Пр. Алфредо Атанасоф. Обсъдено бе провеждането на Дни на аржентинската култура и кухня, чиито домакини да бъдат Община Русе и посолството на южноамериканската страна.

Колоритният празник се планира за месец май, като негова сцена ще бъде Доходното здание. Последното подобно събитие в града се е състояло преди 15 години при голям интерес от страна на русенци. Ще бъдат представени аржентинските литература, танци и кухня, като се предвижда и изложба по случай 90 години от установяване на дипломатическите взаимоотношения между двете държави, които се навършиха миналата година. Аржентина е първата страна от Латинска Америка, която узаконява приятелството си с България.

Обсъден бе и процесът по побратимяване на Русе с аржентинския град Берисо, намиращ се в провинция Буенос Айрес. Там се намира една от големите диаспори на българската общност. През 1955 г. те се обединяват и образуват Културно дружество „Иван Вазов“, което и до днешен развива дейност. Към него е учреден състав за български народни танци „Седянка“.

„В Русе културните събития се радват на  огромен интерес и за нас би бил богатство досегът до вашия бит“, каза кметът Пенчо Милков.

Той изрази готовност дните, посветени на Аржентина, да се превърнат в ежегодно събитие, което да радва русенци и гостите на града.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов