Русенският фестивален оркестър закри звездната програма на 61. МФ „Мартенски музикални дни“

Достоен финал на 61. издание на МФ „Мартенски музикални дни“ през 2022 година постави концертът на Русенския фестивален оркестър под диригентството на маестро Емил Табаков. Те представиха  изключително интересна програма с творби на Сергей Прокофиев, сред които и една от най-известните оркестрови пиеси в музикалната литература – „Картини от една изложба“, оркестрирана от Морис Равел. Солист бе пианистът Александър Гаджиев, който направи дебюта си на българска сцена.

Преди заключителния концерт бе представен и извънредният брой на списание „ЛИК“ (издание на БТА), проследяващ историята на фестивала от създаването му през 1961 г. до днес.

„Мартенски музикални дни“ се развива динамично и това е поредната важна крачка в историята му“, заяви кметът Пенчо Милков. Той отправи специални благодарности към генералния директор на Българската телеграфна агенция Кирил Вълчев за това, че изданието успява да възкреси редица ключови събития и личности от паметта на фестивала.

„Този фестивал носи единство на паметта“, сподели доц. Георги Лозанов. Той посочи високото ниво на музиката, изключителните личности и таланта, който носят, и неповторимия дух на Русе, като основни причини за непреходността му.

Извънредното издание съдържа фестивални хроники, текстове от бюлетините на Българската телеграфна агенция, интервюта със световноизвестни български музиканти и статии.

Автори на материалите са музиковедът Ива Чавдарова – артистичен директор на МФ „Мартенски музикални дни“ („Финансовият комфорт още не е гаранция за качество“), музикалният критик Екатерина Дочева („Уникален фестивал в специален град“) и Яница Христова („Знаменитостите на фестивала през годините“), редактор в изданието.

В рубриката „Светът не може да съществува без музика“ е публикувана анкета с участници в 61-вия МФ „Мартенски музикални дни“, придружени с творческите им визитки.

Списанието излиза под знака на издателство „Изток-Запад“ и се разпространява безплатно.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов