Арестуваха граничен полицай за подкуп на ГКПП Дунав мост при Русе

Граничен полицай е арестуван за подкуп на ГКПП "Дунав мост" при Русе. Срещу сумата от 30 евро 56-годишният служител пропуснал двама българи да влязат у нас, без да бъдат регистрирани на граничния пункт, тъй като нямали зелен сертификат за ваксинация срещу коронавирус.

Това съобщи на брифинг днес окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев. 

По думите му в края на миналата година постъпила информация за корупционни практики, че гранични полицаи пропускали у нас пътници без зелен сертификат. Така било образувано досъдебно производство за подкуп.

На дирекция "Вътрешна сигурност" е възложено да извърши оперативните действия по разследване на сигнала.

Комисар Христо Христов - заместник-директор на дирекция "Вътрешна сигурност" към МВР, обясни, че около 18:30 часа вчера е била организирана акция на "Дунав мост", след като са получени данни за получен подкуп от граничен полицай. Той пропуснал автомобил с трима души, които влизали у нас от Румъния. Шофьорът имал зелен сертификат, но не и останалите двама пътници. Граничният полицай Г.Д. ги пропуснал срещу 30 евро.

Прокурор Георгиев обясни, че в конкретния случай служителят не е регистрирал двамата пътници в информационната система, че влизат у нас, не им е изискал зелен сертификат и не ги е насочил към служителите на Регионалната здравна инспекция, които са на пункта.

След като старши полицаят бил арестуван, парите били открити у униформата му. Претърсено било служебното помещение, където работел, а също и дома му. Намерени били общо около 650 евро в различна валута.  Прокурор Георгиев обясни, че при разследването е получено пълно съдействие от страна на регионална дирекция "Гранична полиция".

Комисар Димитър Чорбаджиев - директор на регионална дирекция "Гранична полиция" в Русе, обясни, че служителят е с 28 години трудов стаж.

Прокурор Георгиев каза още, че работата по случая продължава. Ще се установи дали има други извършени подобни престъпления. Предстои на граничния полицай да му бъде повдигнато обвинение за получаване на подкуп и да бъде задържан за 72 часа. Ще бъде изготвено и искане за отстраняването му от длъжност до приключване на разследването.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов