Десетки русенци се включиха в творческа работилница на открито

Пространството между Русенската художествена галерия и Центъра за изкуство и култура „Блок 14“ буквално оживя през днешния ден. Десетки деца и възрастни се включиха в своеобразна творческа работилница, в която всеки можеше да се изрази напълно свободно. Там на място деца, ученици, младежи, художници, графични дизайнери и любители на по-нестандартното изкуство имаха възможността да споделят своите идеи върху паната на открито. Имаше обаче едно задължително условие – рисунките да бъдат свежи и пролетни. Те можеха да са свързани с Русе или с някаква мечта, или дори да представят обществено значима тема. Може би неслучайно една от рисунките изобразяваше стар телевизор с надпис „Грешка в системата“, събуждащ във всеки от нас различни, но за съжаление някак познати в реалния живот чувства. Дошлите да творят или просто да се насладят на нещо по-различно в достатъчно монотонното ежедневие успяха да изслушат и кратък урок от Ина Валентинова, която освен художник е и педагог. Тя представи някои малко познати факти относно историята на уличното изкуство и по-специално графити-културата. Разговорът бе наистина интересен и в него бяха разкрити някои по-неизвестни данни относно родната и особено русенската сцена.

Цялото това магично преживяване стана възможно благодарение на отличното сътрудничество между основния организатор Мартин Петров и ръководството на Община Русе. На място да поздрави участниците бе заместник-кметът по комунални дейности Димитър Недев. От името на областния управител Анатоли Станев също бяха изказани поздравления за интересната инициатива. Благодарение на ръководството на Община Русе и с усилията на Общинското предприятие „Паркстрой“ съвсем наскоро бе почистена фасадата на Русенската художествена галерия. Целта на Общината е в този периметър да се оформи една съвременна и достатъчно атрактивна арт зона, която да привлича повече млади хора да споделят идеите си.

Днешната буквално площадка за култура и изкуство бе организирана напълно спонтанно и се провежда за първи път. В нея се включиха и някои водещи артисти, по-известни с добре познатите си псевдоними като GREY, ENOGAN, Ina Valentino... Допустими бяха всякакви техники, като използването на широки четки, спрейове и въобще всякакъв вид бързи материали.

През лятото се очаква отново провеждането на подобно събитие, но амбициите на организаторите е то да бъде много по-мащабно. Мартин Петров е възпитаник на Националното училище по изкуствата в Русе и се занимава предимно с рекламен пространствен дизайн. Също така организира екстериорни събития и е дигитален художник. Обича работата с деца и води специален кръжок в Художествената галерия в крайдунавския град. През годините е участвал в обучението на близо 200 деца.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов