Доц. д-р Кирил Панайотов: Най-важното е да се подготви следващото поколение кадри в медицината

В Русе тече първи по рода си симпозиум с хирурзи от Румъния, Германия и Китай

Хирурзи от Германия, Китай и Румъния се събираха в Русе на първи по рода си и от такъв мащаб симпозиум “Пролетни хирургични дни” на тема "Съвременно лечение на хирургични заболявания". Събитието се организира от Лечебни заведения “МЕДИКА” и Русенския университет “Ангел Кънчев” в периода 25-27 март в Русе.

Инициативата е насочена към специалистите по хирургия (обща, детска, съдова, пластично-възстановителна и естетична и лицево-челюстна хирургия), ортопедия и травматология; урология и неврохирургия. Симпозиумът събира на едно място над 150 участници. Освен от чужбина има представители и от големите болници от София, Пловдив, Плевен, Варна и др.

„Повече от 9 години УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“ привлича редица изявени специалисти в различни направления. Като университетска болница, ние си партнираме с университети, които обучават медицински специалисти. Успешното партньорство и множеството контакти и сътрудничества ни подтикнаха да организираме голямо научно мероприятие, което да позволи на специалисти да обменят опит“, коментира управителят на Лечебни заведения „МЕДИКА“ доц. д-р Кирил Панайотов. По думите му най-важното е да се подготви следващото поколение кадри в медицината.

Официални гости на събитието бяха областния управител на Област Русе Анатоли Станев и зам.-кмета на гр. Русе Димитър Недев.

„Радостен съм, че събрахме в нашия град толкова много изтъкнати специалисти с хирургична насоченост, готови да споделят знанията и постиженията си. Надявам се, че новото научно мероприятие ще придобие популярност, ще затвърди своето име и ще се превърне в традиция“, каза още д-р Панайтов.

Председателят на Българска болнична асоциация Адв. Свилена Димитрова пожела успех на “Пролетни хирургични дни”, като заяви: „Ако искаме да направим нещо добро и качествено за здравеопазването имаме нужда не само от добрите идеи, а и от хора, които да ги реализират“.

Проф. д-р Стефан Станчев от организационния комитет посочи, че по време на симпозиума се разглеждат някои изключително тежки проблеми като дегенеративните заболявания на гръбначния стълб във всичките му модификации и лечението на туморни заболявания, които засягат ставите на долните крайници.

„Бих искал да благодаря на целия екип за организацията на събитието и специално на Лечебни заведения „МЕДИКА“, които дадоха възможност да станем свидетели на доклади, разделени в два големи блока - хирургичен и терапевтичен“, коментира проф. д-р Огнян Хаджийски от научния комитет на “Пролетни хирургични дни”.

Ректорът на РУ „Ангел Кънчев“ акад. Христо Белоев, които е сред председателите на симпозиума, пожела на организаторите да го превърнат в традиционен и ежегоден, защото такива инициативи дават тласък на науката. Според него в традиция трябва да се превърне и издаването на научни сборници, тъй като това е още един начин за обмяна на опит между специалистите.

 Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)